LA FALSA: “Julian Pastor Amela”

Joan Carles Marcobal . 19 de juny de 2011 .
Etiquetes: , , ,

‘Files que, plenes, se’n van,/ en lo físic a cormulls./ Més, jo veig els qui no estan,/ -si tanco un poquet els ulls-/ en els buits que vaig contant,/ o en les veus de to fornit/ que esta volta no han tornat,/ -i que faltaran seguit-/ deixant-mos un cor mellat/ i l’altre cor dolorit.’

Qui aniria a dir que l’autor d’aquests versos d’entranyable sentiment per als morellans i morellanes acabaria sent protagonista dels mateixos. Costarà veure baixar la Rogativa pel carrer del Pes i no escoltar a Julian amb el seu cant de ‘Santa Maria’ a l’eixir del Placet. A les set… del sol, com sempre ell deia.

Els primers records que tinc de Julian són de l’oficina de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Castellón on estampava manualment –amb una escriptura envejable- el curt haber de la meua llibreta. Posteriorment quan l’anomenen Administrador de Vallivana al finament del seu amic Teudo Sangüesa.

Però no seria fins el 1981 quan, compartint presència en una Comissió de Festes d’aquell Anunci, comença la nostra més gran entranyable relació discutint. Sí, he dit discutint. No és la primera vegada que he dit ací que discutir amb una altra persona pot significar cimentar una gran relació d’estima i respecte. Amb el pas dels anys, quan la maduresa supera la temeritat juvenil, he après de les seues lliçons i no sols puc dir que he apreciat a Julian –ha estat fàcil- sinó que també puc dir, amb orgull, que he comptat amb la seua estima. ‘Puc parlar un momentet amb vostè Julian?’ –deia jo-, ‘Sempre tinc temps per a un amic’ –responia ell-, a tota hora gran col·laborador i font d’informació junt la seua germana Dominica.

Aquesta setmana en passar per Vallivana no he pogut per menys que entrar a l’ermita. Em pareixia escoltar allà lluny la veu de Julian cantant el Liberame Domine de morte aeternam, la Mare de Déu lluïa dol i l’escolanet, desconsolat, plorava a llàgrima viva. A les set del sol eixirà la pròxima Rogativa… Julian també hi anirà.

Més informació: | | |