Més de 250 ‘puntaires’ se donen cita a l’última trobada de Calaceit



comarquesnord.cat, Calaceit
» dimecres, 22 de juny de 2011

Lo passat diumenge 19 de juny, lo Pavelló Municipal de Calaceit va acollir una nova edició de la seua trobada de ‘puntaires’, i que va reunir més de 250 dones vingudes de diferents punts d’Aragó, Catalunya i Euskadi. Elisa Aloras, presidenta de l’Associació de Dones i Consumidors Kalat-Zeyd, que és l’entitat organitzadora de la trobada, va destacar que “ha sortit tot molt bé”, i que tot i que el pavelló (on fa uns anys que celebren l’activitat per a evitar les inclemències del temps) “no és lo mateix entorn que mos pot donar la plaça, aquí estem molt a gust i no tenim gens de calor”.

Durant lo matí, primer de tot “hem donat la benvinguda a totes les ‘puntaires’, els hem presentat al senyor alcalde i després hem fet la presentació oficial” de l’acte. A les instal·lacions del pavelló s’hi van poder veure diferents tipus de puntes, i la pròpia Aloras va recordar que “tot i que pareix que totes les puntes siguen igual, la gent que ja n’és experta veu com en funció de cada poble, les puntes són una mica diferents”. Al llarg de la trobada de ‘puntaires’ també es va fer un sorteig de productes i es va atorgar un premi especial a la millor labor.

Entre les assistents hi ere també la Rosa Maria Provencio, secretària de l’Associació Catalana de Puntaires, qui va explicar que “ja coneixíem esta trobada a través de la informació que habitualment ens envien des de Calaceit”. La pròpia Provencio va assenyalar que “no només rebem informació d’aquí, sinó d’arreu, inclús de l’estranger” perquè “és una associació oberta que físicament està allà però on volem contactar amb totes les puntaires del món”. De fet, l’associació de puntaires està en contacte amb gent d’Alemanya, República Txeca o Itàlia.

Pel que fa als tipus de punts, Provencio va explicar que “a Espanya hi trobem tècniques diferents. Per exemple, Galícia té una forma de treballar pot ser més tova, i té una onda molt peculiar que li diem de simona”. En canvi a Catalunya “tenim tres tècniques i una quarta que comence a recuperar-se ara”. Per una banda està la de l’Arboç, que no és de fil continu. Trobem també la punta del ret fi, pròpia del Maresme, així com la punta geomètrica, que és molt comú i està estesa per tota Europa.

La secretària de l’Associació Catalana de Puntaires va posar en èmfasi trobades de ‘puntaires’ com la que es fa a Calaceit. “Quan vas a classe, et relaciones amb la gent, surts de casa i per tant, aquí tenim un factor important”. A més, Provencio va afegir que “t’has de trencar la closca, has de pensar per on ha de passar l’agulla, i això també és important. Tot això fa que el cap funcioni”, i a la vegada fer puntes “dóna feina a les mans. Per tant, trobem moltes virtuts”.