Fogueres, caragolades, tradicions ancestrals i presentacions de llibres durant la Nit de Sant Joan al Matarranya


Etiquetes: , ,


comarquesnord.cat, Matarranya
» dijous, 23 de juny de 2011

Arribe la nit més curta de l’any i amb ella la Festa de Sant Joan, una de les tradicions més arrelades als pobles del Matarranya. Això sí. La forma de celebrar esta nit de màgia és ben diferent a cada municipi, i alguns d’ells han recuperat ritus ben curiosos. A Arenys de Lledó, per exemple, la Nit de Sant Joan se fa una foguera amb los trastos que els xiquets del poble van recollint per les cases. La foguera s’instal·le a la vora del pavelló i es comence a encendre a les onze de la nit. D’esta forma, a Arenys entren a la nit més curta de l’any amb foc, i també es reparteixen mistela i pastes a càrrec de l’Associació Cultural Lo Galeró.

A Massalió, per la seua banda, lo Club de la Joventut organitze una caragolada a la ribera del riu Matarranya. Enguany s’han preparat 30 quilos de caragols, lo que supose un total de 120 racions, i que tindrà un cost especial per als socis del club. Després del sopar, la gent més gran va a rentar-se la cara al riu. A Pena-roja, l’Associació de la Dona Pena-rogina ha recuperat lo ritus ancestral de Sant Joan que consistie en rentar-se la cara tres vegades al Toll de Sant Joan a la mitjanit, perquè es creu que així es purifique l’ànima. Los veïns de Pena-roja faran una marxa nocturna fins la Mare de Déu per després donar la benvinguda a la nit més curta de l’any.

Per la seua banda, a Queretes Sant Joan és festa local. Lo dijous faran una revetlla, repartiment de coca i foguera, mentre que durant lo divendres hi haurà missa, processó, passa-carrers i actuació de la Banda Francisco Turull. A més, també hi haurà exhibició de patinatge a càrrec dels xiquets de l’escola. A Beseit celebraran la Nit de Sant Joan amb coca, cava i petards, mentre que al Restaurant La Font del Pas se presentarà l’últim poemari de l’escriptor valencià Luis Felipe Navarro. L’autor donarà a conèixer el seu treball ‘Bajo el cielo del Matarraña’, una obra que també firmarà lo dissabte 25 de juny a la Llibreria Serret de Valderrobres.

Per la seua banda, Valljunquera i la Torre del Compte celebraran Sant Joan lo dissabte. Pel que fa al municipi de Valljunquera, la Festa de Sant Joan consistirà amb una caragolada i posterior revetlla. A la Torre del Compte, en canvi, hi haurà un dinar, i per la nit ball i repartiment de pastes i de cava. A Ràfels, Sant Joan se celebrarà demà divendres, i este consistirà en un curiós taller de plantes medicinals i màgiques, un taller pràctic que anirà a càrrec de l’educador ambiental Víctor Vidal i on se preveu conèixer les propietats medicinals d’algunes plantes associant-ho a la Nit de Sant Joan. Lo punt de trobada serà a l’ajuntament a les quatre i mitja de la tarde.

Més informació: | |