Després de més de 650 anys es torna a commemorar la degollació dels Innocents per Herodes



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 25 de juny de 2011

El blanc i el roig són els dos colors que omplin els carrers de Morella durant la vespra del Corpus. Els més jovenets són els únics protagonistes d’una de les tradicions més arrelades del municipi. La degolla arriba enguany amb un poc de retràs, però sense la falta de cap ingredient. De nou i després de més de 650 anys, es torna a commemorar la degollació dels Sants Innocents pel rei Herodes.

Amb pantaló i camisa blanques, faixa i capell rojos i, com no, sabre en mà, desenes de xiquets esperaven la senyal per tal de començar a deixar marca per tot i per tots.

Amb el toc d’inici de trompeta, la comitiva s’ha posat en marxa enfilant la costa de Sant Francesc. Amenitzant la jornada, els gaiters de Morella aporten eixe ritme que de seguida s’associa al dia de la Degolla.

Després dels músics, és el torn d’altres passatges de l’antic i nou testament que també es representen en este dia. En primer lloc l’àngel que, amb una estrella, guia a ses majestats els reis d’Orient. A continuació es pot vore la fugida a Egipte de Sant Josep i de la Mare de Déu amb Jesús als braços. Darrere i al front dels degolladors, el capità i el de la caldereta.

El recorregut de la degolla ha tornat a ser enguany el que es feia temps abans, passant per carrers poc habituals com Sant Francesc, el Pla dels Estudis o la zona de l’Hort del Baró.

A mesura que s’avança, el blanc de la vestimenta dóna pas a una combinació de roig i taronja resultat de la mescla del safrà amb aigua en el millor dels casos. Pares i mares vigilen atentament els seus menuts, per tal que les lluites entre companys no es compliquen més del compte.

Habilitat, enginy i valentia per enfrontar-se amb un arma que sols veuen una vegada a l’any.

La forta calor acompanya tot el recorregut, però un refrigeri espera als participants en el mateix placet de l’Església. Allí i a falta de majorals, els membres del Capítol són els encarregats de repartir la beguda fresqueta i una gran bossa de llepolies que fa la delícia dels menuts degolladors.

» VÍDEO: La Degolla 2011

Més informació: | | |