Luis Felipe Navarro ens proposa un viatge poètic amb ‘Bajo el cielo del Matarraña’


comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» dilluns, 27 de juny de 2011

Lo passat dissabte 25 de juny, la Llibreria Serret de Valderrobres va acollir la presentació del darrer treball de l’autor valencià, Luis Felipe Navarro, ‘Bajo el cielo del Matarraña’, un treball que ens propose un viatge poètic per la comarca. Segons va destacar el seu autor, “lo llibre, que a la vegada porte el títol d’un dels poemes, trobarem tres parts”. A la primera part, que es titule ‘Poemes del Matarranya’, trobarem “una mena de diari poètic per estes terres”. Lo segueix ‘Cel del Matarranya’, un recull de poemes “sobre la gent, paisatges, successos i història”, per acabar el recorregut amb ‘Plaça de l’univers’, on la majoria dels poemes que l’integren van començar a redactar-se a Beseit.

Luis Felipe Navarro va reconèixer que ‘Bajo el cielo del Matarraña’ és un llibre d’homenatge íntegre a una terra “on vaig caure fulminat. Vaig vindre aquí el 2005, i vaig quedar subjugat per esta terra. I amb este llibre intento tornar-li a esta terra el que m’ha donat a mi, des de la pedra més insignificant al núvol més bonic”. L’autor va recordar que “vaig descobrir el Matarranya per casualitat. Em vaig assabentar que hi havie una comarca limítrofa amb Castelló i Tarragona on es parlave català, i em vaig dir que això no m’ho podia perdre perquè si em sento d’alguna cosa, em sento de l’antiga Corona d’Aragó. I com dic en un dels meus poemes, això és el centre de la Corona”, va remarcar Navarro. Precisament, en lo seu treball ‘La poesía y yo’, l’autor valencià ja va fer els seus primers poemes sobre el Matarranya.

Ara, amb este ‘Bajo el cielo del Matarraña’, esta terra és la principal protagonista, i el mateix Luis Felipe Navarro va destacar que “modèstia a part, dos amics meus de València han fet l’itinerari que faig jo en els meus poemes”, de tal manera que l’obra es converteix en una espècie de viatge poètic per la comarca del Matarranya. “Ells han estat a l’Ermita de la Misericòrdia de Queretes, a la part alta de la Fresneda, han fet lo camí de Calaceit a Cretes, al pantà de Pena”, que són alguns dels emplaçaments que apareixen en el poemari. Per tant, i segons va apuntar Navarro, a través de ‘Bajo el cielo del Matarraña’ “es pot seguir una ruta poètica, dels paisatges i de la gent del Matarranya”.

La presentació de l’obra ‘Bajo el cielo del Matarraña’ va tindre lloc lo passat dijous 23 de juny al restaurant La Font del Pas de Beseit, en un emplaçament envejable i al costat de les aigües del riu. A l’acte van estar presents nombroses autoritats del món de la literatura del Matarranya i de les comarques veïnes, i la cerimònia va estar amenitzada amb música tradicional. Per la seua banda, Luis Felipe Navarro també va presentar el seu treball a la Llibreria Serret, on va presentar la seua última obra i va signar exemplars. A més, l’autor va reconèixer que “dins de la meua feina, estes presentacions són molt importants, perquè com estic fora dels circuits industrials i jo m’edito a mi mateix, és la forma de difondre el meu treball”.

De cara als lectors, especialment als més jóvens, Luis Felipe Navarro va recordar que ‘Bajo el cielo del Matarraña’ “és un llibre que parle de la seua terra, de les seues arrels, dels seus núvols, la seua història, la seua gent i la seua idiosincràsia”. I “penso que un noi que agafe un llibre on es parle del seu paisatge ha de sentir alguna cosa. Estimar lo nostre, lo de cadascú, és molt important”.

Més informació: | |