Medi Ambient publica l’informe ambiental del projecte per abastir a pobles amb aigua del Pena


Etiquetes: ,


comarquesnord.cat, Matarranya
» dimarts, 12 de juny de 2011

D’acord amb l’anàlisi i les consultes realitzades, lo Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí ha formulat l’avaluació de impacte ambiental del projecte “Construcció de l’abastament d’aigua als nuclis aragonesos de la conca del riu Matarranya (províncies de Saragossa i Terol)”, concloent que sempre que es compleixin amb les condicions fixades en esta resolució quedarà adequadament protegit el medi ambient i els recursos naturals. Lo promotor ha estat Aigües de la Conca de l’Ebre, S.A. (AcuaEbro).

Lo projecte té per objecte la construcció de les infraestructures necessàries per l’abastament d’aigua a deu nuclis urbans de la conca del riu Matarranya a les províncies de Terol i Saragossa, amb aigua procedent de l’embassament de Pena, situat sobre el riu del mateix nom, afluent a la capçalera del esmentat riu Matarranya. Los pobles que es beneficiaran d’este projecte són vuit del Matarranya (Calaceit, Massalió, la Vall del Tormo, La Freixneda, La Portellada, la Torre del Compte, Fórnols i Valljunquera), així com també Maella i Nonasp.

En l’actualitat no existeix cap infraestructura de transport des del pantà de Pena i les demandes de la conca s’atenen per soltes al riu des del embassament, captant aigües avall en les seues derivacions d’abastament i de reg existents. Per això, la disponibilitat del recurs és irregular. La infraestructura projectada suposarà l’optimització de l’aigua disponible regulada per la presa de Pena, evitant les soltes de cabals superiors a les necessàries, i a més, la reducció dels costos d’operació i també del manteniment que realitze individualment cada ajuntament.

La resolució del MARM recull la valoració de l’Institut Aragonès de Gestió Ambiental (INAGA), del Departament de Medi Ambient del Govern de Aragó, lo qual indique que el projecte no afectarà de manera significativa als objectius de conservació del Lloc d’Interès Comunitari (LIC) del “Riu Matarranya”, amb les mesures preventives i correctores previstes en el document ambiental del projecte. L’emplaçament de les infraestructures projectades temporals i permanents s’ha seleccionat de manera que es redueixi al mínim l’afecció a àrees sensibles i de protecció hidrològica.

Més informació: |