L’Associació Hispànica d’Historiadors del Paper visita les antigues fàbriques de Beseit


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Beseit
» dilluns, 11 de juliol de 2011

L’Associació Hispànica d’Historiadors del Paper va visitar el passat dissabte 9 de juliol les fàbriques de paper de Beseit dintre de la clausura del IX Congrés d’Història del Paper que s’ha celebrat a inicis de juliol a Saragossa. Segons va destacar Carmen Hidalgo, secretària general de l’associació, “estem encantats de ser a Beseit. Teníem una visita obligada a Beseit per la seua importància paperera als segles XVIII i XIX”.

Al llarg d’estos congressos que organitze l’Associació Hispànica, Hidalgo va destacar que “parlem de totes les vessants, com les fàbriques de paper, la terminologia del paper, les filigranes per a la identificació de documents, lo comerç amb Amèrica, lo paper de fumar… Durant tres dies s’ha celebrat este congrés amb moltes ponències”, amb un participants del gremi com arxivers, directors de museus de paper, bibliotecaris o restauradors.

La secretària de l’entitat també va fer menció a la memòria històrica que envolte les papereres i va defensar que “han estat oblidades perquè la pèrdua d’estes indústries han suposat un gran patiment familiar. Ha provocat que moltes famílies emigron. I lo que fan aquí (en referència al projecte que s’ha fet a Beseit sobre les papereres) és molt important perquè cal recuperar la memòria històrica d’un poble”.

Pel que fa a la curiositat d’estudiar el paper, Hidalgo va concretar que “l’interès ix perquè un bibliotecari ho necessite per a catalogar, conèixer de què època és, què característiques té o sobre què paper s’ha imprès. I coneixent-lo bé, se coneix bé l’origen. Lo mateix passe amb los restauradors que estudien les filigranes (dibuix interior d’un paper), i a través de l’evolució d’eixa filigrana podem datar un document”.

Esta filigrana té molt poca vida. Si trobem Beceite amb una zeta o un símbol d’una corona, sabem que eixe paper és de 1820 o 1830, i per tant és un document d’eixa època. En este sentit, Hidalgo va defensar que “hem de pensar que el paper forme part de la nostra vida. Ningú s’imagine viure sense paper higiènic, bosses, los diaris. Lo paper és tant important que un sense papers és una persona que no existeix. Tots naixem i morim amb un paper, una carta de naixement o de defunció”.

La visita a Beseit va consistir en fer un recorregut per les antigues fàbriques de paper del municipi, entre elles La Fàbrica de Solfa (ara un restaurant), la Fàbrica de Morató, la Font del Pas (també és un restaurant) o l’antiga Fàbrica Noguera (convertida en sala d’exposicions). En este sentit, l’alcalde de Beseit, Alberto Moragrega, va destacar que el passat paperer del poble “és molt conegut a nivell mundial perquè entre els centres de segona divisió més importants a Aragó” estaven les fàbriques de Beseit i Valderrobres.

A més, Moragrega va recordar que “aquí segueixen havent-hi les mateixes sis fàbriques importants que es van tancar als anys 70”. Altres tres han desaparegut. I estes “formen part del paisatge de Beseit i trobem algunes d’elles que han estat reconvertides com la Fàbrica Noguera o la Tagaranya, on no s’han patit unes grans transformacions, s’han mantingut les fisonomies dels edificis, i així es reconeix que és una fàbrica de paper”.

» Més notícies de Beseit

Més informació: