Mont-roig enceta una nova edició dels cursos de Construcció Tradicional


Etiquetes: ,


comarquesnord.cat, Mont-roig
» dimecres, 13 de juliol de 2011

Esta setmana s’ha encetat una nova edició dels cursos d’estiu de Construcció Tradicional de Mont-roig, una oferta formativa que enguany oferte nou propostes diferents. Oriol García Conesa, director dels cursos i també president de la Fundació d’Oficis Tradicionals de recent creació encarregada del seu funcionament, va destacar que començarem amb los cursos d’estuc i va afegir que tindrem les especialitzacions d’estuc planxat amb calent i espejuelo.

A la vegada, lo president de la Fundació d’Oficis Tradicionals va recordar que “sempre intentem que cada any hi hagi cursos nous. De cara al pròxim any volem afegir lo de mosaic romà” i si estan finalitzades les obres de l’alberg, “aleshores introduirem cursos més curts de cap de setmana i altres artesanals associats a oficis tradicionals del Matarranya”, uns tallers que mantindran la base de tots estos anys: teoria però molta pràctica amb les mans.

Pel que fa a l’origen de l’alumnat, Oriol García Conesa va destacar que “hi ha gent de totes les parts d’Espanya” i de tots tipus de rames professionals, com ara “aparelladors, arquitectes, enginyers, gessaires i també historiadors. Però lo més important és lo tipus de curs: és teòric però amb molta pràctica a la vegada”. A més, los cursos d’estiu de Mont-roig garanteixen que tot lo professorat té un mínim de deu anys d’experiència. I això, “de cara a la pràctica és molt important perquè ells poden explicar els secrets reals i l’esperit dels oficis”.

Pel que fa a l’èxit o la resposta que poden tindre estos cursos formatius, lo president de la Fundació va destacar que “la baixada i la caiguda de la construcció serveix també per re-col·locar les coses al seu lloc i fer-les amb los cinc sentits. No fer una construcció on tot servia. Això serà un re-sorgir dels oficis, i ara tot se farà com s’haurie de fer”. A més, quan parlem d’estes tècniques que s’aprenen als cursos d’estiu de Mont-roig, García Conesa recorde que “la gent hi tant que els demana. Se fan servir, però es fan servir menys perquè es desconeixen”.

Més informació: |