Es troben noves vèrtebres de dinosaure al jaciment Anna de Cinctorres



comarquesnord.cat, Cinctorres
» diumenge, 17 de juliol de 2011

El dijous passat va començar la setena campanya d’excavacions en el jaciment paleontològic ANA de la localitat de Cinctorres. La nova campanya s’ha iniciat amb un equip de nou paleontòlegs trabanjando en el jaciment i les perspectives són molt bones atès que després dels primers dies de treball ja han aparegut diverses vèrtebres de dinosaure.

Els paleontòlegs, que estaran treballant a la zona fins a finals de mes, esperen recuperar una gran quantitat d’ossos, i apropar-se d’aquesta forma al miler de fòssils recuperats en les set campanyes realitzades des del 2002. ANA es converteix així, en un jaciment paleontològic de referència a la comarca dels Ports, sent el jaciment que més vegades ha estat excavat de forma sistemàtica i minuciosa de la zona.

La importància de la història del jaciment i de les troballes realitzades serà posada de manifest en la reunió de la Societat Geològica d’Espanya, que tindrà lloc al novembre d’aquest any a Cinctorres, i en la qual està programada una visita al jaciment. En ANA s’han trobat fòssils de cinc dinosaures diferents, a més de cocodrils, taurons i peixos, en aquestes set campanyes realitzades. Totes aquestes dades ens ajuden a conèixer com era la comarca dels Ports fa uns 120 milions d’anys, en el Cretàcic Inferior.

Una altra peculiaritat del jaciment, que ho fa únic en la Comunitat Valenciana, és que és el primer jaciment d’ossos de dinosaure que està habilitat per ser visitable. Les persones que s’apropin aquest mes de juliol a Cinctorres podran, a més de visitar el jaciment, conèixer com treballen els paleontòlegs en el camp i veure l’extracció d’ossos de dinosaure.

Antonio Ripollés, alcalde de la localitat, insiteix en què la importància de l’aposta municipal per la marca “Cinctorres, Dinomanía” com a recurs turístic. Considera que “el tema dels dinosaures” podria “obrir-nos moltes possibilitats, però per a això hauríem de comptar amb un suport decidit per part de les administracions autonòmica i provincial. L’exemple ho tenim en la propera Teruel”, contínua el batlle, “on una diversitat de museus en poblacions diferents, han suposat noves oportunitats per a les zones rurals. Volem una vegada més reclamar l’atenció que mereixem i el compromís amb la zona. La riquesa paleontològica que tenim no pot ser oblidada i deixada a l’esforç desinteressat dels professionals i d’ajuntaments amb escassos recursos. Ha de ser un tema d’interès general”.

Més informació: | | |