Vall-de-roures estrena aquesta setmana l’espai museístic de la seua església


Etiquetes: , , ,


comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» diumenge, 17 de juliol de 2011

Aquesta setmana, Valderrobres estrenarà la musealització de la seua església, un projecte que ha dut a terme la Fundació Valderrobres Patrimonial (Repavalde) durant gairebé un any i mig i que ara es concretarà amb la col·locació de les peces al temple i la seua estrena. Manuel Siurana, president de Repavalde, va apuntar que l’últim pas ha consistit en “posar tot lo que s’ha trobat, allò que tenie més valor i s’ha restaurat”, i s’han muntat plafons explicatius i una pantalla de televisió on es podrà veure la Creu Processional de Valderrobres, de molt valor històric.

Siurana va concretar que a l’església trobarem “peces que tenen molt de valor, sobretot històric i patrimonial, com los lleons que estaven al pont de pedra”. Estos “han estat restaurats durant molts mesos i es posaran a l’església perquè des de l’Escola de Restauració d’Osca mos van advertir que si es deixaven al pont no durarien ni vint anys. Tenen un grau de deteriorament molt gran”. A més, a l’església s’exposaran també los capitells de les creus de terme, un dels quals és del segle XIV i de molt interès.

Lo president de Repavalde també va voler subratllar el concepte de musealització de l’església de Valderrobres. “La paraula musealització és conflictiva, perquè una església no és un museu, sinó una església. Lo que es farà és exposar a l’església, a unes capelles laterals, unes peces que tenen totes a veure d’alguna forma en la història de la mateixa església”. De fet, les úniques que “no tenen a veure de forma directa amb lo temple són los lleons”, però els lleons van pertànyer a l’accés al castell de Valderrobres, i aquest va ser en el seu dia de l’arquebisbe de Saragossa.

Després de tot lo procés de restauració que va patir l’església de Valderrobres en los últims anys, la Fundació ha treballat en la renovació del sistema lumínic interior per realçar la bellesa del temple, ja que l’anterior il·luminació datave dels anys 60. A més, lo conjunt patrimonial de castell-església de Valderrobres també renovarà la il·luminació exterior, “que és la imatge de Valderrobres de nit”, va recordar Siurana. Serà “una llum tènue, no forta, una llum ecològica, molt integradora”, que se sumarà també a la inauguració de les sales del castell que s’han excavat durant los últims mesos.

La inauguració d’este espai museístic i d’estes reformes comptarà amb la presència de l’Arquebisbe de Saragossa, així com també amb lo director general de la Fundació Endesa, qui ha col·laborat en los nous sistemes d’il·luminació. A més, los dies 23 i 24 de juliol es faran unes jornades de portes obertes per a veure les sales del castell excavades, com són lo pou de la Mà Peluda (les quals han permès demostrar que allò no era un passadís, sinó una masmorra) i les despenses. Tot i els últims descobriments, a llarg termini està previst fer més excavacions al castell de Valderrobres.

Més informació: | | |