“A mitjà-llarg termini no veig en cap costat que puga arribar un estiu fort”



comarquesnord.cat, Morella
» dimarts, 19 de juliol de 2011

El temps està boig. Aquesta expressió ha estat una de les més utilitzades aquest dimarts pels nombrosos visitants que ha tingut Morella i pels propis veïns. La jornada va ser més pròpia de la tardor que de ple estiu amb temperatures que, fins a ben entrat el migdia, van estar entorn dels 15º amb el cel tapat i amb precipitacions a primeres hores. El fred es notava i s’accentuava per les fortes ratxes de vent que s’han registrat que han aplegat als 75,2 qm/h a l’observatori de CEAMET a Vallivana. La setmana passada també es va viure un episodi semblant però per la matinada amb mínimes que van baixar fins als 9,5º a Morella o 7,5º a Vilafranca.

Els morellans van canviar la roba d’estiu per pantalons llargs i jaquetes. Algun valent va eixir al carrer amb màniga curta errant en l’elecció perquè pel matí es va veure fins i tot alguna bufanda o capell. Els turistes, alguns previsors i altres no tant, van arribar en la seua majoria amb abillament estiuenc. El fred els va obligar a abrigar-se com van poder adquirint peces més típiques de tardor o hivern. Un grup de turistes francesos es va refugiar del fred amb tovalloles i mantes. Un altre grup va optar per les tradicionals mantes morellanes. Una minoria va arribar ben tapada a la capital dels Ports amb roba de muntanya: folre polar, roba impermeable, pantalons de travessia… Una veïna de Barcelona, després de les tempestes de la matinada del dimarts a la seua ciutat, va optar pel segur “he vingut ben tapada i amb paraigua per si de cas, sempre que isc de casa vaig preparada” indicava Mari Carmen Hernández que creu que “aquest estiu és molt peculiar, no és normal, però cal acceptar-ho”.

Una família d’Alacant, que està passant les vacances a Peníscola, també es mostrava sorpresa per la climatologia “ens ha enxampat per sorpresa i això que havíem mirat les previsions que no marcaven tant fred” assenyalava María Dolores, la mare, que opinava que “el temps està rar”. La baixa temperatura i el vent els va obligar a cercar roba d’abric “hem hagut de comprar per al meu marit una samarreta de màniga llarga i rebuscar en el cotxe el que hi havia com un capell d’hivern per al xiquet, així com tapar el carro del bebè”. Juan, el major dels dos fills, amb un capell en el cap assenyalava que “m’ho he posat perquè tinc molt fred pel vent”.

A la tenda Mà de Dona, que ven complements i samarretes de tot tipus, el producte estrella el dimarts van ser les pashmines “la gent ha triat aquest producte per a tapar-se el coll pel fred com si fóra una bufanda i alguns se l’han posada per a tapar-se el cap” explicava la dependenta Adriana Cases que indicava que “a més també hem venut moltes samarretes de màniga llarga i alguna jaqueta”.

El panorama no és gens optimista per als amants de la calor en la zona dels Ports “amb els mapes meteorològics a mitjà-llarg termini no veig en cap costat que puga arribar un estiu fort” assenyalava el professor José Agustín Amela que informava que “el temps està obstinat en aquest anticicló amb borrasques i la falta de circulació de vent del sud que podria portar temperatures més altes, per la qual cosa predominen els vents del nord i nordoest que comporten més fred”.

Amela es resignava “estem en la canícula que va des del 15 de juliol al 15 d’agost, quan hauria de fer més calor. El que s’està vivint no és habitual però hi ha el que hi ha, amb un temps quasi tardorenc i els termòmetres per sota del normal”. La NASA va vaticinar que seria un estiu molt càlid “de moment estan fallant perquè fins ara és un estiu suau” assenyalava el professor “veurem que passa el mes d’agost”.

Més informació: | |