La imatge de La Balma cremada per l’incendi emprén el camí de la seua restauració


Etiquetes: , , ,



comarquesnord.cat, Sorita
» dimarts, 26 de juliol de 2011

Els treballs de neteja de l’Església del Santuari de la Balma s’han iniciat amb la vista posada en el dissabte 3 de setembre, dia gran de les Festes de Sorita, perquè es puga oficiar la missa en honor a la Verge a l’interior del temple. Les primeres tasques han sigut superficials, arreplegant els enderrocs que va produir el fatal incendi de principis de mes i fregant el sòl. S’han separat les peces calcinades i retirat l’altar central que finalment ha quedat inutilitzat.

Durant aquest dimarts s’han tret quatre figures que van quedar en peus perquè siguen adequades per l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (Ivacor). Entre elles està la imatge de la Verge de la Balma que presidia la representació de l’aparició que va quedar intacta, però totalment ennegrida pel fum. Una peça que és una rèplica d’una talla romànica. També es va traslladar l’escolapi que s’erigia davant de l’altar, així com les figures de Sant Blai i Santa Maria Magdalena que estaven situades en el lateral del temple. 


La brigada municipal de Sorita és l’encarregada de la neteja i s’espera que a partir de la setmana que ve actue una màquina d’arena que concentrarà els esforços a recuperar el to original de la roca. El fum que es va apoderar de l’Església va deixar les parets negres, així com encara havien restes en la pedra de l’incendi de l’any 1936. Aquesta serà una de les tasques més costoses en existir zones que van quedar totalment calcinades i s’espera millorar així l’aspecte general de l’interior. 


Per a aquest dimecres s’espera la presència de la directora del Ivacor, Carmen Pérez, per a realitzar una nova avaluació de la situació de l’interior de l’ermita quasi un mes després de l’incendi. Després de la neteja de l’ermita i de les pedres, els esforços es concentraran en la reconstrucció de les obres perdudes. El retaule original va desaparèixer en l’incendi de 1617 i, després de recuperar-ho, va tornar a perdre’s després de la Guerra Civil. Es va fer de nou una altra rèplica, però en detriment de la seua fisonomia original. La nova reconstrucció es basarà en documents del segle XVIII. D’altra banda, l’Ivacor realitzarà una rèplica de la imatge de la Verge de la Balma que va tallar en els anys 70 l’artista Porcar. Aquesta substituirà a la qual es va cremar el 2 de juliol, ja que l’original està sent restaurada.

Més informació: | | |