Tècnics visiten l’ermita de Sant Roc de Vilafranca per a valorar el seu estat de conservació


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Vilafranca
» dimecres, 27 de juliol de 2011

L’arquitecte Jaume Cirera i l’aparellador Paco Vidal realitzaven aquest dimecres una visita a l’ermitori de Sant Roc de Vilafranca, construït a les primeres dècades del Segle XVIII, per poder analitzar ‘in situ’ el seu preocupant i lamentable estat de conservació. Els tècnics estarien acompanyats a la visita pel Regidor de Cultura de l’Ajuntament vilafranquí, Víctor Tena i el Rector de la Parròquia Sta.María Magdalena, José Aparici.

La visita s’iniciava a l’interior del temple, on es podia observar el gran forat existent a una zona de la volta, junt a la façana principal, que ocasionava en el seu dia dues perforacions al cor de l’ermitori que serveix com a sostre del porxo d’accés. A més, els tècnics també observaven el deteriorament de la coberta a una de les sagristies, ja que des de l’interior es podia apreciar la llum del dia. Sembla que el gran problema de l’estat de l’ermita de Sant Roc radica en la teulada, ja que carrega molt de pes sobre les parets laterals. Aquest fet fa que l’ermitori s’haja obert una mica cap un dels laterals, la qual cosa es manifesta amb la gran esquerda de la façana principal. Els murs de l’altar major i l’altra part de l’ermitori es troben en millor estat.

Externament es revisaven els murs de Sant Roc i la conclusió era semblant, amb una part més malmesa que l’altra. Cirera i Vidal, ajudats amb una màquina elevadora pujarien per comprovar l’estat de la coberta de l’ermitori, que compta amb una teulada a dues aigües que cobreix tota la nau central i dues teulades més menudes construïdes entre els contraforts, on es troben ubicades les sagristies. Els tècnics també han pogut constatar el pèsim estat de la coberta que a l’igual que la resta de l’ermitori es troba pitjor en una de les seues parts.

L’arquitecte Cirera i l’aparellador Vidal s’han compromés en realitzar un estudi de rehabilitació de l’ermitori de Sant Roc, que podria estar enllestit per a la primera setmana de Setembre. Tots dos coincidien en manifestar que l’actuació més urgent seria desmuntar la coberta, reparar la volta i tornar a teular l’ermitori. Segons apuntava Cirera “l’estat de l’ermitori de Sant Roc és molt greu, però si s’actua amb celeritat podria estar recuperable”.

El Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Víctor Tena ha estat el coordinador d’aquesta necessària visita per valorar l’estat actual de l’ermitori de Sant Roc. Tena destacava que “ des del consistori i amb el suport de la Parròquia, anem a fer tot el que estiga a les nostres mans per poder salvar l’ermita de Sant Roc. La presència a Vilafranca de Jaume Cirera i Paco Vidal era bàsica per valorar la intervenció a l’ermitori i es dona un important pas endavant per intentar recuperar-la”. Víctor Tena també indicava que “Sant Roc és el patró del nostre poble i rehabilitar la seua ermita és una qüestió urgent. A més es troba ubicada a una zona d’expansió del municipi i el seu estat és molt perillós”.

» Un poc d’història
L’ermitori de Sant Roc va estar construït per obrers de Vilafranca entre els anys 1704 i 1725. Anteriorment, Sant Roc, patró del municipi compartia ermitori amb Santa Bàrbara en una zona propera al Maset on actualment es conserven uns llavadors coneguts com ‘Els Llavadors de Santa Bàrbara’. Al Segle XVIII es decidia construir nous ermitoris per als sants, aquest de Sant Roc i el de Santa Bàrbara, situat a l’Avinguda del Llosar i finalitzat l’any 1793.

Els exteriors de l’ermita de Sant Roc van servir com a cementiri de Vilafranca fins al Segle XX, quan fou construit el nou cementiri, de propietat municipal. Es baralla la hipòtesi de que l’eliminació i neteja de l’antic cementiri (situat junt a la paret que es troba en pitjor estat) va poder afectar a la solidesa de l’edifici. Durant la Guerra Civil Espanyola va servir de ferrería comú per als ferrers del poble. De fet, tant interna com externament es poden apreciar els forats de dues finestres que es van obrir en aquella època i les tres grans xemeneies instal·lades per a la ferrería.

L’ermita de Sant Roc va tancar definitivament les seues portes l’any 1982. La gent menys jove de Vilafranca recorda perfectament quan es pujava el Sepulcre de Jesucrist a l’ermitori en la processó del Divendres Sant o de la missa del dia 16 d’Agost ( Dia de Sant Roc ) en la que es celebrava la ‘festa dels coteros’. Una vesprada d’estiu i amb forta tronada de l’any 1993, l’aleshores rector de Vilafranca, Juan Miguel Peiró acompanyat per un grup de persones, retiraven les imatges de Sant Roc, Sant Fabià i Sant Sebastià, que presidien l’altar major de l’ermitori.

» L’altre ‘Sant Roc’ de Vilafranca
Vilafranca compta amb un altra capella dedicada al seu patró Sant Roc. Es tracta de la del ‘Portalet’, ubicada a l’única porta d’accés que es conserva de l’antiga muralla vilafranquina. El ‘Portalet de Sant Roquet’, com és més conegut a Vilafranca, s’obri el dia de la festa del Sant i a totes les processons durant l’any que passen pel seu davant
(Corpus Christi, Cor de Jesús, Setmana Santa) i allí es celebra a les Festes d’Agost el rosari de Sant Roc.

La capella del sant ha estat magníficament rehabilitada pel restaurador vilafranquí Miguel Àngel Barreda durant aquest any 2011 i serà inaugurada com no podia ser d’altra manera, el dimarts 16 d’Agost, en plenes Festes de Vilafranca. El dissabte 6 d’Agost, a les 19 hores, al Saló d’Actes de la Casa Social, Miguel Àngel Barreda i José Vicente Redón oferiran una xerrada explicativa, organitzada per la Regidoria de Cultura, al voltant d’aquesta important rehabilitació.

Més informació: | |