Diputació i IVACOR presenten la restauració la talla de la Verge de la Balma



comarquesnord.cat, Castelló
» divendres, 29 de juliol de 2011

El diputat de Cultura, Héctor Folgado, el director Executiu de Castelló Cultural, Vicent Farnós, i la directora del IVACOR, Carmen Pérez, han presentat aquest matí la restauració de la talla de la Verge de la Balma de Zorita. Una imatge que ha estat intervinguda en els tallers de Penyeta Vermella pel IVC+R. La talla mostra una imatge sedente de la Verge amb el nen Jesús en braços mostrant-ho al poble. La imatge primitiva va ser trobada per un pastor al segle XV, desafortunadament va ser cremada en 1936, realitzant el pintor i escultor Juan Bautista Porcar una còpia de la destruïda.

Els treballs realitzats en l’obra han consistit en la recuperació de la policromía i en els daurats de la talla, així com el consolidat de les diferents parts que componen la peça. Els tècnics provincials van realitzar una neteja mecànica i química en la qual s’han daurat aquelles parts que s’havien perdut. L’última part del procés de restauració s’ha centrat a reintegrar la policromía faltante, amb colors a l’aigua, per després vernissar-la per protegir i reavivar els colors.

L’àrea de Cultura es troba en l’actualitat estudiant la recuperació de la resta de dependències dins del conveni de restauració que mantenen la Diòcesi Sogorb-Castelló, Diputació i Generalitat. Aquest acord assumiria la rehabilitació del temple, la seva neteja i la recol·locació de la instal·lació elèctrica. Dilluns passat un equip de tècnics de l’àrea d’Infraestructures i Cooperació es va traslladar a Sorita. Tal com va anunciar el president provincial, Javier Moliner, la institució provincial va a signar un conveni amb el consistori per iniciar immediatament els treballs de restauració i reconstrucció del temple.

El diputat de Cultura, Héctor Folgado, ha destacat “la importància que suposa recuperar aquesta talla, no solament des del punt de vist patrimonial, sinó especialment des de l’apartat sentimental. Crec que avui és un dia de felicitat per als habitants de Zorita, els qui no han deixat de preguntar què és el que anava a succeir amb una figura religiosa que han venerat generacions senceres. Un referent de tot el municipi des del segle XV. Volgués felicitar als tècnics del IVACOR per realitzar el seu treball amb tanta dedicació. He trobat una enorme predisposició en tots els departaments dedicats a la restauració en la institució provincial i volgués destacar el seu treball”.

Héctor Folgado, ha anunciat “que anem a realitzar un esforç per retornar al Santuari de la Balma la seva esplendor el més ràpid possible. La importància d’aquest enclavament no solament és rellevant des del punt de vista religiós, no devem oblidar que estem en un dels emplaçaments turístics més importants de les nostres comarques.”

Més informació: | | |