Una marededéu de Vallivana torna a l’església 75 anys després



comarquesnord.cat, Morella
» dilluns, 1 d’agost de 2011

La Sagristia de la Basílica de Morella guarda a partir d’ara un altre tresor en el seu interior. Es tracta d’una talla de la Marededéu de Vallivana amb una curiosa història al darrere. Les germanes Carmen i Josefina Pascual Virgo, veïnes de Morella, han donat a l’Església esta talla feta pel seu pare, José Pascual. La imatge, que sempre havien tingut a casa, data, aproximadament, de l’any 1925. Pascual també va elaborar un motlle per si en un futur s’havia de tallar alguna imatge més de la patrona dels morellans, que també ha estat regalat per la família al fons parroquial. Esta imatge té les mateixes proporcions i està feta de terra com l’original.

Esta imatge de la Marededéu de Vallivana no és la primera vegada que reposa a l’església de Morella. Ja havia estat abans, fa molts anys. Durant la Guerra Civil, mentre l’autèntica talla es trobava amagada per a no ser destruïda, esta imatge va ocupar el seu lloc per un període de dos mesos.

Durant els darrers 75 anys aproximadament, la imatge sempre ha estat a la llar de la família Pascual Virgo, on l’han guardada amb molta estima. Fins i tot li canviaven el vestit quan Morella estava en festes, a l’igual que es fa amb la imatge original.

Al voltant d’esta talla giren llegendes, una de les quals pot cridar més l’atenció que la resta. Es conta que quan es va procedir a treure a la figura de la Marededéu de Vallivana original de l’amagatall que la va protegir durant la guerra se li va trencar un braç. Misteriosament, la talla feta per Pascual va aparèixer també amb el braç trencat pel mateix lloc que l’original.

La família Pascual Virgo ja va donar a l’Ajuntament de Morella l’arxiu de fotografies que José Pascual havia elaborat durant la seua vida, d’una gran importància històrica per a la comarca dels Ports. Amb estes, l’any 1993 es va inaugurar el museu “Temps d’Imatge” on es poden vore les millors instantànies.

De moment, esta talla de la Verge de Vallivana es troba a la Sagristia de la Basílica de Morella, i, pel que sembla, eixe serà el lloc que definitivament ocuparà. Esta donació ha coincidit amb l’imminent Anunci que donarà pas a les festes del 53 Sexenni de l’any vinent.

Més informació: | | |