Comencen els treballs d’adequació a La Balma


Etiquetes: , , ,



comarquesnord.cat, Sorita
» dimecres, 3 de juliol de 2011

El Santuari de la Balma comença a acollir els treballs pertinents d’adequació després del fatídic incendi que va sofrir a principis del mes de juliol. L’Estat en el qual va quedar el temple és greu, sobretot pel que fa a les zones de l’altar i el cor, les més afectades per les flames. Arran l’incenci, el Bisbe de Tortosa, Javier Salinas, li va encomanar la tasca d’estar al front del Santuari al mossèn Juan José Roca, actual responsable diocessà de Santuaris, qui substitueix en el càrrec a Joaquin Ariño.

Els treballs de recuperació que es porten a terme a La Balma es desenvolupen en diferents fases. L’accés a l’ermita és molt complicat, per eixe motiu s’ha muntat una bastida a la pared externa des d’on s’apropen els materials necessaris per a portar endavant tot el procés. De moment, la neteja a fons de l’ermitori és el principal objectiu, per tal de poder celebrar l’eucaristia del dia 3 de setembre, dia gran de les festes de Sorita, en el seu interior. A partir d’eixe moment, s’iniciaran tots els treballs de restauració del retaule que presidia l’altar, totalment afectat per l’incendi.

Des de la Diputació de Castelló ja s’ha fet públic en reiterades ocasions el compromís amb la rehabilitació del Santuari de La Balma. Héctor Folgado, diputat de Cultura, afirmava el gran esforç que van a portar a terme per tal de retornar a este enclau únic tota la seua esplendor el més ràpid possible. Sobretot, amb la vista de nou posada en el dia 3 de setembre.

Pel que fa a la talla de la Verge de la Balma ha hagut moltes confusions i malentesos arran l’incendi. La imatge que es benerava al Santuari va quedar convertida en cendra, no es va poder recuperar ni les vestimentes ni tampoc una corona de plata que sempre l’acompanyava. D’eixa imatge s’està elaborant una còpia. D’altra banda, ja s’ha presentat la restauració de la imatge de la Verge creada per l’escultor Juan Bautista Porcar, que es restaurava als taller de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració i que no es trobava a l’ermitori quan va ocrórrer l’incendi.

Altres figures que sí van poder ser recuperades després del pas de les flames van ser l’escolapi que s’erigia davant de l’altar, així com les figures de Sant Blai i Santa Maria Magdalena que estaven situades en el lateral del temple.

Amb el començament de les tasques de recuperació sembla que els ànims estan un poc més amunt. Però cada cop que s’accedix a l’ermitori és impossible no reviure aquell fatídic dia de juliol. L’ermità, José Barberan, recordava les imatges que va vore només obrir la porta del tempre. Tot l’altar replet de brasa i unes grans flames provinents del cor. És difícil d’oblidar, però a poc a poc i amb el procés de recuperació tot es comença a vore d’un altra manera.

Pronosticar una data per a poder gaudir de tota l’esplendor que desprenia l’altar de l’ermitori de La Balma és difícil. De tota manera, s’erpera que en el període d’un any s’estiga amb el treball finalitzat o a punt d’aconseguir-ho.

De moment, el que sí és segur és que els veíns de Sorita podran accedir al seu Santuari i honorar a la patrona com fan cada any el dia 3 de setembre.

» VÍDEO: Comencen els treballs d’adequació de La Balma després de l’incendi

Més informació: | | |