Morella inicia la vint-i-novena edició del Festival Internacional de Música


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Morella
» dijous, d’agost de 2011

L’orguenista, Arturo Barba, va donar inici anit a la vint-i-novena edició del Festival Internacional de Música de Morella. Este certamen finalitzarà el proper diumenge amb l’actuació del cor local. L’esdeveniment es caracteritza per posar en valor l’orgue, una de les joies patrimonials de Morella, que es va construir fa tres segles i que està format per prop de 4.000 tubs.

La regidora de cultura, María Rallo ha destacat que “este Festival és una de les activitats del programa estival més consolidades, ja que se celebra des de l’any 1982 i sempre amb gran èxit de públic”.

El Festival continua divendres amb l’actuació del director del mateix, Ricardo Miravet, que interpretarà obres europees. Concretament, centrarà la seua actuació en el pas de l’Edat Mitjana al Renaixement, el Barroc i els primers romàntics, amb peces italianes, alemanyes, franceses, espanyoles i angleses.

El Festival continuarà demà, amb la principal novetat respecte a l’anterior edició, que és el concert del conjunt d’instruments antics de Vent “Ministrils Lux Venti”. Es tracta d’una agrupació de la comarca que utilitza i posa en valor instruments antics. Amb ells, interpretaran música del Renaixement i del Barroc.

El Festival sol comptar amb un gran nombre d’assistents, destacant el moment més àlgid de participació amb el concert del cor, que enguany oferirà una Missa en Do major de Charles Gounod.

» L’orgue de Morella, una joia
L’orgue situat a la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major és un dels més grans i en millor estat de conservació de la Comunitat Valenciana. Este instrument va ser construït per Turull l’any 1717 i posseïx tres cossos, amb un total de 3.963 tubs sonors.

L’aspecte i atenció actual de l’orgue de Morella, se li deu a Ricardo Miravet. En 1987 se li va encarregar la tasca de restauració de l’instrument, que li va costar vuit anys. El temps empleat dóna bon compte del deteriorament en què es trobava l’orgue, maltractat especialment, en les guerres Carlines i en la Guerra Civil. A pesar de la complexitat de l’actuació, esta no va impedir que durant els anys 80 se celebrarà el Festival de Música que dirigix i organitza l’organista. Miravet també ha restaurat este tipus d’instruments a Argentina, Uruguai i en les pròximes poblacions de Monroig o Borriol. L’Ajuntament de Morella va declarar a l’organista, fill adoptiu de la ciutat l’any 1996.

Més informació: |