Els Volantins tornen a amenitzar el pas pel carrer la Font, cinc anys després

comarquesnord.cat . Morella . dilluns, 15 d'agost de 2011 .
Etiquetes: ,

Els veïns de Morella i visitants que transiten avui pel carrer la Font, podran observar una curiosa imatge simptomàtica de què s’obri un nou cicle Sexennal. Es tracta dels Volantins, que són unes simpàtiques figures que només ballen i ixen de la seua letargia en anys d’Anunci o Sexenni.

Els Volantins constituïxen una de les imatges característiques de l’Anunci i del Sexenni. No es sap molt bé el seu origen, però es té constància que ja existien en 1702. Moltes fonts apunten que es tracta d’una representació dels acròbates i comediants que actuaven, en aquells temps, al Pla dels Estudis. També, hi ha qui afirma que solen representar als dansaires del Sexenni i qui diu que es burlaven de persones reals.

El que sí que és clar, és que en l’actualitat són tres Volantins els que podem veure de Sexenni en Sexenni i d’Anunci en Anunci. Pablo el Mostos, Gertrudis i Cleopatra són tres ninots que tenen subjectades les mans a una biga de fusta que creua el carrer. Són els propis veïns els que els fan girar i ballar manualment des dels balcons. Els Volantins són un estranya tradició, però que deixa bocabadats a tots aquells que passen pel carrer la Font.

A poc a poc, Morella es va endinsant en l’Anunci. Fa vuit dies van començar les representacions dels Ninots, que són la primera manifestació pública de l’Anunci. Precisament, els veïns de la Costa Borrás, també trauen als seus ninots el dia de la marededéu d’Agost, per a veure el pas de la processó. Ninots i Volantins, són dos elements característics de què eixe 28 d’agost, que serà el gran dia de l’Anunci està cada vegada més prop.

Més informació: |