Emboladors de la comarca a la Plaça de Bous de Vilafranca

comarquesnord.cat . Vilafranca . dilluns, 15 d'agost de 2011 .
Etiquetes: , ,

Un dels actes taurins més esperats de les Festes de Vilafranca és el Concurs d’Emboladors, que tenia lloc la nit de diumenge. En aquesta edició es comptava amb les quadrilles d’emboladors de Mosqueruela, Benassal, Passió pel Bou de Morella, Vilafranca i les xiques de ‘Con un par o varios’. Els bous van ser de la prestigiosa ramaderia de Sánchez Ybargüen de Sevilla, adquirits a la finca ‘La Masà’ d’Ares del Maestrat i que ja participaven el dia anterior al Concurs de Retalladors.

La part inicial de l’espectacle comptaria amb una xicoteta exhibició de doma equestre amb la presència de dos genets a la Plaça de Bous de Vilafranca. Aquest fet va fer que la gent anara arribant a temps per al Concurs després de veure el Madrid-Barça de la Supercopa.

Els primers en embolar va ser la nombrosa quadrilla de Mosqueruela, vestits amb samarreta de color blau. Els membres de totes les quadrilles ajudarien a l’amaniment de l’embolada, encara que cada grup s’encarregava de nugar-se el bou als torils de la Plaça. L’embolada dels de Mosqueruela va ser prou ràpida, encara que tindrien algún problema a l’hora de col·locar bé el bou al piló.

Seguidament, i segons el resultat del sorteig, actuaria el grup d’emboladores ‘Con un par o varios’ integrat per xiques d’Almassora, Burriana, Sueras o Tales. El grup va haver d’esforçar-se al màxim per embolar al de Sánchez Ybargüen que no va col·laborar ni el més mínim. La ‘rabera’ oficial del grup no podia assistir per motius laborals i va ser substituida per un ajudant que va fer tota una exhibició aguantant al bou de la cua per tota la Plaça.

En tercer lloc li corresponia el torn als emboladors de Benassal, amb indumentària de color verd. El conjunt de Benassal va fer una embolada tal vegada massa ràpida i amb precipitació. Les presses van fer que no pugueren colocar el collar i una bola es va quedar sense foc. Després, amb molta habilitat, els benassalencs van poder encendre la bola al bou de Sánchez Ybargüen. Els de Benassal embolarien al bou que obria plaça al Concurs de Retalladors.

‘Passió pel bou’, quadrilla formada amb gent de Morella i altres municipis de la comarca de Els Ports, embolaria en quart lloc. Ataviats amb la clàssica samarreta blava i groga, que tantes vegades hem vist enguany als Encierros de Pamplona, embolarien al seu exemplar, un bou de color negre, que va donar molts problemes a l’hora de col·locarlo al piló. Espectacular actuació del ‘rabero’ de Passió pel bou, que va aguantar amb molta habilitat a la cua de l’animal per tota la plaça, havent d’anar agenollat durant una bona estona.

L’espectacle es tancaria amb el Grup d’Emboladors ‘A’ de Vilafranca amb indumentària taronja i amb el bou ‘Africano’ de Sánchez Ybargüen amb el que es va fer la final del dissabte. El conjunt vilafranquí al complet va poder situar bé al bou al piló, fent una ràpida embolada. La quadrilla d’Emboladors ‘A’ de Vilafranca porta ja uns quants anys embolant a les festes del poble i altres municipis i participant en diferents exhibicions. A més compta amb l’incorporació de gent jove que li donarà continuitat a aquesta colla d’emboladors.

Destacar la presència de diferents retalladors al concurs que van poder torejar als bous embolats. Entre ells destacava Iván Ballester ‘El Patata’, retallador del Grau de Castelló molt estimat a Vilafranca i que aconseguia guanyar el dia anterior el Concurs de Retalladors.
. Fotos: Desdeelcerro-regatxal.blogspot.com

Més informació: | |