Morella recorda les figures de la Pardala i el Bisbe Martí


comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 17 d’agost de 2011

El 17 d’agost de 1811 es van entrellaçar les dos vides de dos personatges històrics de Morella. La Pardala i el Bisbe Martí compartixen la curiositat que quan un va nàixer, l’altra va ser executada. L’Ajuntament de Morella ha recordat estes dos figures amb dos actes que han ajudat a entendre la importància d’estos personatges.

Al primer d’ells, es va organitzar un concert de la Rondalla i una breu xarrada en què s’explicava la vida i obra de Bisbe Martí. L’acte es va celebrar a la nit, a la plaça que porta el seu nom. Per a recordar la figura de la Pardala, es va optar per una visita guiada al castell, recordant els principals llocs que van formar part de l’última etapa de la seua vida.
Josefa Bosch, la Pardala, va ser una heroïna popular que es va enfrontar a l’ocupació francesa en la Guerra de la Independència. Entre els seus fets més ressenyables, va estar el de donar recer a José Milián i a tot el seu regiment, que després assaltaria la muralla i sorprendria a la guarnició francesa. Un important colp que se saldaria amb 48 presoners. La Pardala va haver de fugir, però va caure presonera eixe mateix any. Després de mesos de tortures tancada en el castell, l’heroïna va ser executada en el convent dels franciscans i les agustines. La lluita de la Pardala sempre s’ha reconegut i en el castell hi ha una torre dedicada a ella.

Eixe mateix 17 d’agost de 1811, naixia Domingo Martí. Amb només dívuit anys va emprendre la gran aventura de viatjar a Filipines. Gràcies a la seua gran tasca, va ser destinat a Xina, en 1838, on li anomenarien Vicari Provincial. Com a reconeixement al seu treball en Tong King, nou anys després va ser anomenat Bisbe de Tricomia, que acceptaria només quan va rebre l’orde directa del Papa. La duresa de la vida missionera i les persecucions va fer que caiguera malalt i morira en 1852.

» 80 anys de la declaració de monument nacional
Les xarrades culturals continuen en esta setmana de festes, amb el recordatori de la visita del ministre Marcelino Domingo a Morella, en 1935. L’acte tindrà lloc demà a les 11:30 hores, eixint des del Portal de Forcall i, se centrarà en la declaració de les muralles, el castell i la Basílica Arxiprestal com a monuments nacionals. El ministre de la República va ser fonamental en este nomenament, que complix 80 anys.

Més informació: | |