Morella commemora el 80 aniversari de la declaració del Castell, la Basílica i les muralles com a Monument Nacional



comarquesnord.cat, Morella
» disssabte, 20 d’agost de 2011

El passat mes de juny es van complir 80 anys des de que el Castell, les muralles i la Basílica Arxiprestal de Morella van obtindre la declaració de Monument Nacional. Va ser un dels primers decrets que va publicar el Govern Provisional de la República. Per això, Morella recorda amb una visita guiada este fet i, completa una setmana en què s’ha recordat a la Pardala i Bisbe Martí.

La proposta de la declaració la va realitzar el Ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, Marcel·lí Domingo, natural de Tortosa. En la visita, també es recordarà com el ministre es va hostatjar deu dies a Pereroles, l’any 1935.

El passeig part de la Porta del Forcall i arriba fins al Castell, després de recórrer els tres monuments protegits. La xarrada pren com a referència els inicis dels anys trenta i tot el període republicà que va començar amb esta magnífica notícia per als morellans.

D’esta manera, Morella ha recordat tres figures importants en la seua història contemporània, durant esta setmana. L’heroïna local que es va convertir en un símbol de lluita en la Guerra de la Independència, la Pardala, el bisbe més universal de Morella, Domingo Martí, i Marcel·lí Domingo, han completat les activitats culturals de la setmana festiva dedicada a Sant Roc. El municipi continuarà recordant algunes d’estes figures durant la propera setmana, en la que se celebrarà l’Agost Cultural.

» Dia dels Xiquets
Dins d’esta setmana de festes en honor a Sant Roc, avui també es celebra el dia dels xiquets. Durant tota la setmana s’han programat activitats infantils al matí, que completaven l’oferta lúdica per a totes les edats. No obstant això, en la jornada d’avui, els més menuts podran disfrutar d’activitats infantils, un dinar popular i una actuació teatral. Tot això, amb la col·laboració de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes.

Més informació: | |