L’ofrena i la missa obrin els actes del dia de la marededéu de Vallivana



comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 26 d’agost de 2011

Aquest divendres es celebra el Dia de la Marededéu de Vallivana que oficialment obri els actes de l’Anunci del 53 Sexenni. La principal activitat del matí s’ha traslladat, com és habitual, al Santuari de Vallivana. Es tractava de l’acte religiós de l’ofrena i la missa en honor a la patrona dels morellans.

En esta setmana de transició, en la que molts continuen de vacances, l’afluència de devots ha estat molt elevada, omplint tots els seients de l’església. No més entrar, el romer es deixava notar de valent. No obstant, hi havia una llarga fila de gent amb romer a la mà per dipositar-lo a l’espai indicat de l’ofrena. Des de fa alguns anys, l’Administració de Vallivana va decidir prescindir dels ramets de flors que venia la mateixa administració, perque la gent ja havia col·laborat prou en l’acapte per les cases. En el seu lloc, i encara que algú continua portant alguna flor, la majoria opta pel romer. De forma ordenada, es realitzava l’ofrena amb els cants i música del cor i orgue ficant el punt musical.

Aquest, com els actes que tenen que veure amb la Marededéu de Vallivana, són col·lectius, però cadascun els viu d’una manera íntima. En finalitzar l’ofrena, ha començat l’eucaristia, amb la corporació municipal obrint el primer banc de cada costat de l’església.

La Verge presidia l’altar i totes les mirades anaven cap a ella. Mossèn José Ángel Pitarch li ha dedicat unes paraules, en un any tan especial com el de l’Anunci del 53 Sexenni. L’any passat, la Marededéu va estar a Morella en motiu del Centenari de la seua Coronació. El proper any 2012 tornarà per a les festes més especials de la localitat, que apleguen cada sis anys.

La cerimònia s’ha celebrat amb normalitat, encara que aquesta finalitza de forma especial. El Mossèn, en primer lloc, ha beneït els pastissets preparats per a l’ocasió. Tot seguit, acompanyat de Julián Pastor, han pujat les escales que donen accés a la part on està la patrona dels morellans. L’han baixat en cura i quan estava a la part del darrera de l’altar, on es situa normalment quan es baixa per adorar-la, començava a escoltar-se la Salve a la Marededéu de Vallivana.
Després s’ha encetat l’adoració, en la que els fidels honoren a la seua patrona amb un beset que sobretot és d’agraïment. Tota la gent que estava a l’església ha anat desfilant per passar per la Marededéu i al finalitzar el recorregut eren obsequiats amb un pastisset mentre el cor amb la família Pastor, membres del cor parroquial i Ricardo Miravet a l’orgue, interpretaven els Gojos.

D’aquesta manera es tancava un dels principals actes d’aquest dia dedicat a la Marededéu de Vallivana en l’avantsala d’un nou cicle sexennal.

Més informació: | | | |