Morella renaix cada sis anys


comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 26 d’agost de 2011

Amb L’Anunci, anunciem la renovació del compromís que fa més de 300 anys fidelizaron els nostres avantpassats. Amb l’explosió de color i alegria que suposa el Anunci comença l’any Sexennal, que culminarà amb les extraordinàries festes en honor a la Verge de Vallivana a l’agost de 2012.

L’antecedent més antic de l’Anunci és la comunicació de l’acta del 14 de febrer de 1673 en la proclamació del vot que va donar origen a les Festes Sexenals. En els primers sexennis, L’Anunci, es limitava a la comunicació dónes del púlpit de la arciprestal després de la missa major el dia de la Verge d’Agost. Però prompte els veïns, organitzats per carrers o barris, van començar a organitzar festes, adorns en carrers, rosaris, cercaviles… cadascun pel seu compte, però tots amb el mateix objectiu: celebrar que estaven disposats a complir amb el compromís adquirit pels seus avantpassats cap a la seua patrona.

Amb el temps aquestes celebracions de barri van ser convergint cap a l’estil de cavalcada, amb cavalls i gent disfressada. Els carros van començar a adornar-se amb flors, i herbes aromàtiques, cada vegada més elaborats, cada vegada més vistosos. A partir de 1927 els carros i cotxes de cavalls van ser substituidos per vehicles a motor.

En 1903 es va fer la primera cavalcada conjunta de tots els carrers i barris, i dónes d’aqueix moment, amb les modificacions que han portat els temps, ha mantingut el mateix esquema.

Més informació: | | | |