L’Església del Santuari de La Balma estarà llesta per a la festa del dissabte



comarquesnord.cat, Sorita
» dimecres, 31 d’agost de 2011

La directora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals, Carmen Pérez, i el diputat de Cultura de Castelló, Héctor Folgado, han presentat aquest dimecres al matí a Sorita la restauració de les obres i objectes del Santuari de la Balma que van ser danyades durant l’incendi declarat en aquest lloc el passat 2 de juliol.

A l’acte han estat també presents l’alcalde de Sorita, Manuel Millán i el director territorial de Cultura a Castelló, Fran Medina.

Els treballs restaurats han aplegat amb una furgoneta de la Diputació de Castelló provinent de Penyeta Roja, on esta la seu de l’Institut de Restauració i on s’han executat les actuacions. L’acte de presentació s’ha dut a terme a la Casa de la Cultura de la localitat. Concretament s’han mostrat la Verge de la Balma que estava a l’aparició, una imatge de Santa Maria Magdalena, una de Sant Blai, una d’un escolanet i dues pintures dels exvots. A més, s’han recuperat quatre llums votives de llautó, diversos canelobres, la reixa que tanca el recinte de la part on està la Verge al santuari i diversos mobles. La majoria d’aquestes restauracions es podran visitar fins al dijous a la Casa de Cultura, fins que es portin definitivament a La Balma. Per altra banda, la rèplica de la Verge que ha fet l’Institut Valencià de Conservació i Restauració es pujarà a l’església de La Balma aquest divendres.

Aquestes peces són la majoria d’autoria anònima que van ser donades pels devots en diferents èpoques. Les flames i el fum de l’incendi del passat 2 de juliol les havien danyat seriosament. Per això, els serveis de restauració de la Diputació i l’Ivc+r van iniciar una campanya de recuperació durant els mesos de juliol i agost per a que aquest dissabte 3 de setembre, dia de festivitat de la Verge, puguen tornar a lluir al santuari.

Des de la Diputació de Castelló s’ha treballat intensament des del dia de l’incendi per poder agilitzar aquestes restauracions. El Diputat de Cultura confirmava que el president de la Diputació, Javier Moliner, assistirà aquest dissabte a la missa gran de les festes.

Les autoritats han visitat posteriorment l’estat de l’església del Santuari de la Balma. Allí, han pogut comprovar com s’estan desenvolupant les tasques de neteja i reforma i com estarà tot apunt per acollir la missa d’aquest dissabte al seu interior. La millora és molt clara, destacant el cor, la zona central de la reixa i la representació de l’aparició. Els propers dies s’ultimaran els detalls i es ficaran les figures al seu interior. El Santuari de La Balma és un dels de major devoció i culte en la província de Castelló. Al 1979 va ser declarat Monument Històric Artístic, i en 2007, Bé d’Interès Cultural.

Més informació: | | | |

1 comentari

  1. Gràcies per compartir la noticia de la restauració del nostre patrimoni cultural.