La Freixneda vibra amb la gasosada, els cotxes ‘locos’ i el Dia de Sant Bartomeu



comarquesnord.cat, La Freixneda
» dijous, 1 de setembre de 2011

Entre el 22 i el 28 d’agost La Freixneda va viure unes impressionants Festes Majors 2011 a la que hi va haver moments inoblidables. La gasosada popular, lo descens de cotxes locos, lo ‘bou de foc’ o les activitats previstes per al Dia de Sant Bartomeu van omplir els carrers de la vila del color i el so festiu. De fet, les festes van començar oficialment lo dimarts 23 d’agost amb la xocolatada popular, si és cert que les activitats festives ja van ser visibles unes hores abans.

Dies previs a festes, La Freixneda va celebrar la XIX Edició del ‘Descenso a saco’, una prova de caire esportiva que enguany va comptar amb la participació de més de 180 ciclistes i que va recórrer per camins, bancals i carrers de La Freixneda. A més, los penyistes del municipi, a través de Interpeñas, van allargar les festes majors dos dies, un per davant i un altre per darrere. D’esta forma, dilluns hi va haver el pregó i la gasosada popular amb la que s’ho van passar molt bé els jóvens de La Freixneda, per després donar pas a la xaranga d’aigua, lo campionat de futbol femení, festa de l’escuma, bou de foc i discoteca mòbil.

Dimarts va arribar la vigília de festes amb xocolatada, llançament de coets, concurs de guinyot i xoriçada popular, i a la nit va actuar un trio. Però va arribar el dimecres 24, Dia de Sant Bartomeu, patró de La Freixneda, que és lo dia més important de les festes. Segons va destacar l’alcalde de La Freixneda, Antonio Algueró, és una jornada que “els fresnedins agafen amb moltes ganes”, i en les que hi ha una “sèrie d’actes tradicionals que no es poden canviar”. D’esta manera, i després de la missa, la processó i el concert de la Banda Francisco Turull de Queretes, hi va haver tarde de jotes.

Lo dijous, lo Dia de Sant Felicíssimo, a la tarde hi va haver una de les grans novetats d’estes festes: la carrera de cotxes locos. Lo carrer del Pilar es va convertir en un circuit de carreres amb alpaques de palla per a evitar cops i per la qual van descendir cotxes de fabricació casolana. Lo descens es va fer des de la Casa de la Comanda a les Piscines, tot i que “la idea dels jóvens ere començar des de dalt del tot”, va explicar Algueró, “però sense saber per endavant el que pot passar, no vam poder acceptar-ho”. Lo descens de cotxes locos va ser tot un èxit, amb la presència de espectadors fins i tot vinguts d’altres municipis.

Durant los següents dies de les festes hi va haver orquestres, los concursos de disfresses, així com un concert organitzat per Interpeñas, que va comptar amb l’actuació de Los Halcones, Matarraña in live, Zarpalagreña i Al Tanto i amb la presència de molts veïns de La Freixneda i també de pobles veïns.

» Fotogaleria: Festes a La Freixneda 2011

Més informació: |