Forcall celebra el 325 aniversari de l’arribada de les relíquies de Sant Víctor a Forcall



comarquesnord.cat, Forcall
» dissabte, 3 de setembre de 2011

Aquest cap de setmana Forcall tornava a vestir-se en l’habit de festa gran per tal d’encetar la commemoració de l’aplegada de la reliquia del seu patró al poble. Va ser un 26 d’octubre de 1686 quant aquestes relíquies van ser portades des de Roma a Forcall per mediació del forcallà Fray Gaspar Gil. Des d’eixe moment han estat venerades a l’església forcallana. Miraculosament aquestes relíquies es van salvar de l’incendi que patira el temple en 1936.

A les festes del poble tots els anys es representa aquesta Entrada, però aquest cap de setmana l’esdeveniment va tindre caràcter especial.

A les vuit de la nit tots els elements que haurien de prendre part es van anar reunint a l’ermita de Sant Josep, a l’entrada del poble per la carretera de Cinctorres. Però de seguida un s’adonava que hi havia més gent de l’habitual.

La processó va estar encapçalada per una representació del folklore de Valls, que enguany va convidar a la Santantonada forcallana a representar-se en les seves festes decennals. Un gran lleó coronat, la darrera incorporació al bestiari d’aquesta localitat obria l’atípica entrada de Sant Víctor. El lleó , amb un cos de dos metres, i 80 quilos de pes, era portat per dos persones.

L’acompanyament de dolçaina i tabal valdria per una gran mula que continuaria animant grans i menut. Aquesta gran bestiola de 160 quilos, era transportada per 4 persones molt coordinades.

Les gitanetes de Valls, un poc més descarades que les nostres, tancaven aquesta part de la processó.

Arribarien a continuació les danses processionals de Forcall. Els varetes, els arquets, els llauradors, ara menys que a les festes, i les llauradoretes. A continuació tres vares de gitanetes, i es que també van voler formar part del tribut, dones que feia anys havien ballat aquesta típica dansa. També els dansats eren dos grups. Els que han pres part enguany de les processons, i els que ho van ser fa 25 anys, quant Forcall celebra el tercer centenari de l’aplegada de les relíquies de Sant Víctor.

La peanya amb l’urna que conté les relíquies estava escoltada per els fidels, els capellans, i per enrere les autoritats municipals.
En aquest cas la processó la tancava l’Associació Musical de Morella, que un poc abans va servir un gran concert a la Plaça Major.

En aplegar a la Plaça, les danses van deixar el seu pas de retaule, per oferir els balls, cargols i passes que caracteritzen cadascuna d’aquestes formacions.

Allí no més es van veure les relíquies, un soldat romà, va recordar en vers la historia de la devoció del poble de Forcall per aquest màrtir.

Les celebracions han continuat aquest diumenge amb les danses de Alcalà, Orpesa, Benlloch, Vilanova d’Alcolea i Valls, i seguiran el darrer cap de setmana d’octubre, ja que va ser un 26 d’octubre de fa 325 anys que les relíquies de Sant Víctor van aplegar a Forcall.

» VÍDEO: 325 anys de l’arribada de les relíquies de Sant Víctor a Forcall

Més informació: | | |