Olocau s’ha vist obligat a tallar el subministrament a les granges durant 12 hores al dia


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Olocau
» divendres, 14 d’octubre de 2011

Olocau és el primer municipi que ha hagut de prendre mesures extremes a causa de l’escassetat d’aigua que pateix la comarca dels Ports. El consistori s’ha vist obligat a tallar parcialment el subministrament d’aigua a les explotacions ramaderes i granges del seu terme municipal durant 12 hores per les nits cada dia. Les dues basses de les quals es proveïen estan baix mínims, podent-se fins i tot caminar sobre elles, arribant a cobrir fins al genoll d’una persona.

A açò, es va unir el fet de l’avaria patida en el sondeig del Molino Royo, iniciant-se aquest dijous els treballs de reparació de la bomba. Les actuacions dels operaris es van centrar a canviar la bomba i baixar el tub central i diferents mànegues fins als 360 metres de profunditat i intentar així trobar aigua. La bomba últimament donava problemes al no trobar quasi gens d’aigua per l’escassetat d’aquest pou d’Olocau. L’alcalde de la localitat, Vicente Royo, va participar en la reparació i assegura que “esperem trobar més aigua per a poder millorar la situació de les explotacions ramaderes, les quals en una setmana es poden quedar sense aigua i ens veuríem forçats a utilitzar cubes o aigua d’altres llocs”. El consistori va enviar una missiva a les 10 granges afectades advertint de la gravetat de la situació i indicant les mesures a prendre pels problemes amb el subministrament.

Cada explotació té un màxim de litres per cap de bestiar diari i estan obligats a pagar cinc euros per cada 1.000 litres de més si es passen de l’acordat. La quantitat que es permet per cada animal són 45 litres per a una vaca; ovelles i cabres 3,8 litres; gorrines 18 litres; porcs d’esquer 10 litres i porcs porcells 2 litres diaris. Els càlculs dels litres que podia gastar cada granja es van realitzar amb un estudi de la cartilla ramadera.

Diego Gascón, encarregat de la granja de la seua família, que compta amb centenars d’animals, mostrava la seua alarma. “És una situació complicada que encara no havia viscut mai, esperant que ploga d’una vegada”. En la seua granja es controla cada dia el subministrament d’aigua per a intentar no passar-se, comptant amb una mica d’aigua en una bassa pròpia amb la qual pot autoabastir-se en cas de necessitat extrema. 
L’ajuntament demana als propietaris “control i que no es consuma amb excés sense necessitat”. El seu alcalde indicava la incertesa de la situació “estem baix mínims, encara que les persones no han de preocupar-se perquè l’aigua de moment per al consum humà està garantida”. De totes maneres, també s’ha fet una crida a la responsabilitat i a la conscienciació per a gastar el menys possible “estem en un moment delicat pel que cal intentar gastar poca aigua, solament la bàsica” assenyalava una veïna.

Més informació: