LA FALSA: “Refundem la llibertat d’expressió?”

Joan Carles Marcobal . 16 d'octubre de 2011 .
Etiquetes: ,

Des del començament de la crisi, no sols la econòmica si no també la d’ideals, la gent no fa més que parlar de refundar: refundar l’economia, refundar l’esquerra, refundar el liberalisme… I hauríem de començar a parlar de refundar la llibertat d’expressió, possiblement dels primers drets que ha de tenir la humanitat i els primers brancals que hem de creuar per aconseguir la llibertat individual.

Expressar el que cadascú sentim no implica tenir la raó absoluta –tan sols tenim la nostra raó-, per això mateix pot estar la rèplica, que també és una llibertat personal d’expressió amb tot el dret de fer-se pública. Clar que això tan sols és possible quan els que opinen i repliquen es poden conèixer. Poso un exemple: el diari ABC té tot el dret a opinar com opina i té tot el dret també a tenir com a col·laborador un humorista misogin com Antonio Mingote.

Personalment no estic d’acord ni amb l’ABC ni amb Mingote quan publiquen que ‘las zorras’ no s’han queixat de ser comparades amb les dones. Però si vull replicar sé on estan i qui són l’ABC i Mingote. El problema ve quan la rèplica ve des de l’anonimat i arriba a l’insult, aleshores no hi forma humana de defensar-se. Afortunadament, el règim democràtic del qual estem gaudint ens dóna mitjans, possibilitats i drets per opinar i, de no estar d’acord, replicar les opinions. Però clar, com es pot fer la contrarèplica, també contemplada en democràcia, si el que replica s’empara en la covardia de l’anonimat? Pot ser algú voldria que la gent no opinara?

Més informació: |