Morella exigeix a la Generalitat el pagament del deute de 1,3 milions d’euros


comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 21 d’octubre de 2011

L’Ajuntament de Morella va celebrar anit el ple ordinari corresponent al mes d’octubre. L’inici va ser molt emotiu, amb el discurs de l’alcalde de la localitat, Ximo Puig, sobre el fi de la banda terrorista ETA i el minut de silenci que es va guardar en record a les víctimes. Posteriorment, es van sotmetre a debat distintes qüestions referents a la gestió municipal. Entre els punts tractats, destaquen les dos mocions sobre els impagaments de la Generalitat Valenciana, deute mantingut que ja supera l’ 1,3 milions d’euros i que podria aplegar al milió i mig a final d’any. En la jornada d’avui, el regidor d’hisenda, Rhamsés Ripollés, ha comparegut davant dels mitjans per a explicar amb més detall la situació econòmica.

Cal assenyalar, que a més del pagament de la quantia deguda, el consistori reclama els interessos generats pels crèdits bancaris que s’han concedit per a pal·liar la falta de liquidessa en el finançament de distintes obres subvencionades per l’administració autonòmica. Estos ascendixen a 40.000 euros ja assumits per inversions des de 2006, més altres 45.000 de la resta. També cal mencionar que l’Ajuntament està mantenint l’Oficina de Dependència que dóna cobertura a 22 municipis, per mitjà del pagament de les nòmines a les dos treballadores, mentres que la Generalitat deu el seu pagament complet.

Rhamsés Ripollés afirma que “el deute de la Generalitat Valenciana està asfixiant la gestió dels ajuntaments i és molt preocupant que no hi haja cap calendari de pagaments”. A més, afegix que “hem presentat distintes mocions sobre esta qüestió, l’alcalde ha enviat cartes personals a cada conseller perquè ens atenga i, no obtenim cap resposta”. L’edil considera que “la falta de responsabilitat de la Generalitat és manifesta i no és concebible que els ajuntaments estiguem finançant a l’administració autonòmica”. Ripollés també assenyalava que “la Generalitat hauria de tindre altres prioritats i no seguir amb els grans esdeveniments com el Màster de Golf que suposa una despessa de 3,5 milions d’euros”.

Les dos mocions sobre el deute es van aprovar amb els vots a favor del Grup Municipal Socialista i en contra del Popular. A més, en l’àrea d’hisenda es van aprovar les ordenances fiscals per al pròxim exercici. En este punt destaca que es congelen i només se sumarà la pujada del IPC.

Relacionat amb els impagaments de la Generalitat, es va sotmetre a debat el canvi de gestió del Centre de Dia. Esta instal·lació, que pretén millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Morella, no ha rebut les ajudes de la Generalitat corresponents a 2011, a més s’han congelat les subvencions als pacients des de 2009 i es tarda molt a valorar els possibles dependents i aplicar la Llei de la Dependència. Per això, el ple va acordar cedir la gestió a l’empresa municipal CISE, perquè els usuaris i els seus pacients no es vegen perjudicats i, així també, mantindre els llocs de treball actuals.

Finalment, mencionar que el ple va tornar a sol·licitar la gestió de les pintures rupestres de Morella la Vella, la de l’alberg de Vallivana, que es restituïsquen les emissions de les cadenes autonòmiques d’Aragó i Catalunya, l’adhesió al programa Aula Mentor, es van aprovar les festes locals de 2012 -cinc d’abril i vint-i-sis de desembre-, es va reclamar a Castelló Cultural les despesses de modificació del PGOU i taxes pel projecte Mudim i es va sol·licitar el camí de Pereroles en el Conveni de Desenvolupament Rural de la Mancomunitat Taula del Sénia i el Ministeri.

Més informació: |