UN CONCEPTE: “Castelló: deficiència consentida”


Carles Ripollés

Un dels conceptes que manegem els que ens dediquem a la gestió de servicis públics és el de deficiència consentida.

Si, per exemple, vosté va a mig matí a la impremta a comprar el Mediterráneo i encara no l’han portat, segurament es comprarà el Levante. Com que hi ha diversos proveïdors, si un no complix en triem un altre, i això a la llarga comporta la desaparició del proveïdor no competitiu.

En el cas dels servicis públics, malgrat que estan pensats per a ser segurs i universals també hi ha fallades. Este dilluns es veu que es va penjar el sistema de receptes electròniques, segurament perquè la província de Castelló som els conillets d’índies. Però això és una deficiència puntual, se solventa i ja està…

Ara bé, el col·lapse d’algunes especialitats de l’Hospital o de l’oficina d’ocupació de Vinaròs ja no són deficiències puntuals. Vaig llegir o sentir l’altre dia a algú de l’INEM dient que ell posaria més treballadors per atendre els aturats però que materialment no caben a l’oficina. I es veu que això depén de la Generalitat i ja estem en lo de sempre. Ara en plena estisorada igual no és el millor moment per a fer una oficina d’ocupació nova, però quan l’economia anava aparentment millor allò ja era una cotxera microscòpica a on no cabia ni un tractor dels grans.

En els servicis públics no es pot triar, a voltes per mandat directe de la llei, o senzillament perquè en ser una activitat no rendible en termes capitalistes, no hi ha alternativa possible. Resulta que el mes que ve em caduca el carnet d’identitat i això ara va amb cita prèvia. Em poso al web de la policia i miro d’aprofitar el gasoil d’una visita mèdica a Castelló, però resulta que no hi ha dates fins a Nadal. Miro a Vila-real i directament no hi ha dates. Miro a Tortosa, que és la comissaria més pròxima a Morella i igual. Em pica la curiositat i miro Sagunt, igual. És així a tota Espanya? No, només en alguna comissaria aïllada. En bloc, només a Castelló i zones contaminades limítrofes. No havien fet una comissaria nova?

Passo per l’ajuntament a apuntar-me a la llista de renovacions de l’equip policial rural, però em diuen que fa més d’un any que no passen, que no hi ha calendari previst i que en som no-sé-quantes-centes persones apuntades. Si la llei ho permetera, baixaria a la caserna de l’Hostal Nou, però la documentació és competència exclusiva del CNP i la Guàrdia Civil no pot fer DNI. Es veu que hi ha gent que li corria pressa i ha hagut d’anar a posta a la ciutat de Terol.

Si arribem a l’extrem de tenir una bona part del poble indocumentat és que les retallades ja afecten la policia i això és sempre l’última cosa que els governants toquen.

Quan un servici no funciona bé és perquè el que ha de prioritzar -el polític- no el considera important i és ígual que no tinga qualitat, però també perquè el poble tolera que no funcione, pensa que és impossible que l’administració funcione bé i que més val resignar-se. Per això se’n diu deficiència consentida.

Tinc la sensació que Castelló -i específicament les comarques de més al nord- és una zona amb massa deficiències consentides. Els de Morella, sempre tan chauvinistes, quan ens pregunten responem “sóc de Morella” però per no mesclar el nom del poble amb coses roïnes, a partir d’ara quan un gendarme francés o un guàrdia civil ens ature de matinada pel Baix Aragó i ens face notar que duem el carnet caducat li haurem de respondre: És que sóc “de la província de Castelló”.

Més informació: |