La difusió del patrimoni tanca les intervencions de la Trobada de la Pedra en Sec de Vilafranca


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Vilafranca
» dissabte, 22 d’octubre de 2011

Amb quasi 100 persones inscrites es pot parlar d’èxit total de la VI Trobada d’Estudi per a la Preservació del Patrimoni de Pedra en Sec que s’està desenvolupant durant tot aquest cap de setmana a Vilafranca. Dissabte pel matí començava el segon bloc temàtic “La pedra en sec com a recurs constructiu en l’actualitat” amb Sergi Marín (Enginyer Agrònom i Enginyer Tècnic Agrícola), molt conegut a la zona ja que és veí d’Ares del Maestrat. Una ponència en la que també van participar els enginyers Rafael Molina i José Carbonell. Seguidament es presentarien comunicacions al llarg de tot el matí amb gent procedent de Menorca, Torredembarra, València, l’Alt Empordà, Vistabella, Vilafranca o també des de França. Cal destacar en quant a ponències locals la de César Colomer, que parlaria del Taller d’Ocupació de la pedra en sec ‘Vive la piedra, trabajala’ o la de les ‘Falsificacions modernes de pedra en sec’ a càrrec de l’arquitecta Rita Monfort, d’origens vilafranquins.

Abans del dinar es presentava “Wikipedra. El portal de la pedra seca a Catalunya” per l’Observatori del Paisatge de Catalunya i Drac Verd de Sitges.

Per la vesprada, tercer bloc temàtic dedicat a “La pedra en sec com a recurs turístic” amb la ponència amb el mateix títol a càrrec de Joan Baptista Simó, historiador i expert en turisme. Per la vesprada es continuaria amb les ponències també vingudes des de diversos punts de Catalunya ( Planes de l’Alt Camp o Mont-roig del Camp ), d’Aragó (Nonasp), de la nostra provincia (Tírig), també la que presentava Javier Soriano, professor de la UJI o del periodista local Lluís Puig, que parlaria de la difusió del patrimoni de la pedra en sec als mitjans de comunicació.

Abans de la cloenda es projectaria un xicotet documental de Paco Miralles i el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Víctor Tena lliuraria els premis dels concurs realitzats al voltant del Congrés. En el IV Concurs de Fotografia, el guanyador ha estat Pedro Colom i en segona posició Amelia Andrés, tots dos de Vilafranca. En el cas del VIè Concurs de Maquetes de Pedra en Sec, el guanyador seria Antonio Tena, el segon premiat Mariano Tena, sent el tercer premi per a Amadeu Miralles.

L’acte de cloenda comptaria amb la presència de Jesús Huguet, Secretari del Consell Valencià de la Cultura i de l’Alcalde de Vilafranca Óscar Tena, que s’encarregarien de tancar amb les seues intervencions aquest congrés dedicat a la Pedra en Sec a Vilafranca.

Com a acte complementari, al Forn gòtic de Vilafranca es realitzaria la representació teatral ‘Pedra a pedra’ a càrrec de la companyia “El teatre de l’Home Dibuixat’ de Castelló amb dues representacions. A les 18 hores s’oferia una sessió per al públic en general i cap a les 20 hores es tornava a realitzar ja per als assistents a la Trobada.

Però per al diumenge s’han preparat més activitats amb diferents eixides de camp per a mostrar ‘in situ’ el variat i ric patrimony de pedra en sec amb el que compta Vilafranca. Està prevista una eixida amb autobús per tal de visitar diferents zones d’interès de pedra en sec com les Casetes de Calces Blaves, el Pla de Mossorro o el Mas dels Cingles amb dinar a l’Alberg de la Parreta. La gran majoria d’assistents a la Trobada ha mostrat interès per assistir a les eixides de camp.

Més informació: |