Vilafranca és aquest cap de setmana la capital de la pedra en sec

comarquesnord.cat . Vilafranca . dissabte, 22 d'octubre de 2011 .
Etiquetes: , ,

Ha començat aquest divendres a Vilafranca la VI Trobada d’Estudi per a la Preservació del Patrimoni de Pedra en Sec amb més de 90 persones inscrites en aquest congrés que han omplit el Saló d’Actes de la CasaSocial, seu d’aquesta interesant trobada d’estudiosos de la pedra en sec. Els inscrits procediesen del País Valencià, Catalunya, Illes Balears, sud de França i Itàlia.

A les 16 hores tenia lloc l’acte inaugural de la Trobada amb la presència del Vice-Rector de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla, l’Alcalde de Vilafranca Óscar Tena, el President de l’Associació ‘Tota Pedra fa paret’ Julio Monfort i el President de la Coordinadora de la Pedra en Sec, August Bernat. Als discursos s’ha destacat la importància d’aquestes jornades per conèixer el ric patrimoni de pedra en sec amb el que es compta a la zona del Mediterrani i el gran interés creixent als darrers anys per donar a conèixer i preservar les construccions de pedra en sec.

Arturo Zaragozá, Acadèmic Numerari de la Reial Academia de Belles Arts de Sant Carles de València, inaugurava les ponències amb “La tutel·la de l’arquitectura de pedra en sec’, fent un repàs a molts tipus de les construccions que coneixem i parlant de la seua protecció jurídica actual i la nova figura de Patrimoni Etnogràfic amb la que es podria protegir les construccions de pedra en sec.

Després ha arribat el torn de les comunicacions, que encetava la morellana Estefanía Barreda Querol al voltant de les “Construccions rurals de pedra en sec a la Mancomunitat de la Taula del Sénia”. Al quart lloc participava la vilafranquina Vanessa Marín amb la comunicació titolada “Les eixides de la tardor per conèixer el nostre patrimoni” i que van adreçades als alumnes de l’escola de Vilafranca. També han hagut comunicacions al voltant de Cervera, de Tírig, de Benaguasil i de zones de Catalunya i les Illes Balears.

La jornada de divendres es completava amb un ‘bureo popular’ a càrrec de la Rondalla de Vilafranca a l’antic forn i amb la visita dels participants al Congrés a les Sales Gòtiques per puntuar les exposicions de les Maquetes de Pedra en Sec i de Fotografies.

Més informació: | |