La Diputació promou una targeta ecològica que premiarà qui més recicle


comarquesnord.cat, Morella
» dilluns, 24 d’octubre de 2011

La junta de govern del consorci del Pla Zonal de Residus de la zona 1, celebrada aquesta tarda a Benicarló i presidida per Javier Moliner, ha aprovat la iniciativa Si més recicles, menys pagues per la qual es premiarà als ciutadans dels 49 municipis del nord de la província de Castelló que més reciclen tant en els ecoparques fixos com en els mòbils. D’aquesta manera, es repartirà una targeta verda entre tots els usuaris, que els permetrà accedir de forma gratuïta al ecoparc a realitzar les seues aportacions de residus, i mitjançant la qual es rebran punts ecològics per a la bonificació o descompte de la seva taxa de tractament de residus.

Segons s’ha estipulat en la junta de govern es preveu que la campanya s’inicie a principis de 2012 i, a final d’any, el consorci comunicarà a cada ajuntament el nom dels veïns que més han reciclat, segons els punts, i la bonificació proporcional que els correspon. Es tracta d’un sistema pioner a la Comunitat Valenciana que permetrà al ciutadà autogestionar el seu rebut de tractament de residus, en el qual es destinarà un pressupost total de 25.000 euros per a aquestes bonificacions. A més, el consorci invertirà prop de mig milió d’euros en la tornada econòmica per a aquells consistoris que millor duguin a terme les tasques de reciclat en el seu municipis així com per a l’adquisició de contenidors i altres dotacions que millorin el procés de tractament de residus.

Així mateix, Moliner ha explicat que “la iniciativa de la targeta verda permet donar un salt qualitatiu quant a implicació de la ciutadania en el reciclatge, amb tal d’aplanar el camí de la sostenibilitat sempre de la mà del ciutadà. Generar aquesta cultura necessària de gestió eficient i ecològica dels residus és el nostre deure”.

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, també ha manifestat que avui “s’ha fet un pas molt important, ja que s’ha aprovat per unanimitat la implantació de la taxa per a l’engegada de la planta de Cervera, que se suma a les dues plantes de tractament de residus que té la província de Castelló, en una decisió complicada que reflecteix que tots els alcaldes caminem junts de la mà per fer front a aquesta necessitat que afecta a tots els veïns, per la qual cosa agraeixo la sensibilitat de tots els alcaldes en aquest acord global que persegueix el nostre objectiu d’aconseguir la major eficiència possible en el tractament de residus i abaratir els costos al ciutadà”.

Cal recordar que la planta de Cervera, amb una inversió superior als 39 milions d’euros, donarà servei a 49 municipis de les comarques dels Ports, L’Alt Maestrat i part de la Plana Alta, i proporcionarà més de 70 nous llocs de treball. La instal·lació, que compta amb les més modernes tecnologies, està preparada per rebre a l’any 120.000 tones de residus sòlids urbans, per sobre del que van generar el passat any aquests mateixos municipis que van sumar 82.000 tones.

El complex estarà compost per una planta per al tractament mecànic-biològic dels residus urbans, i una planta per al desballestament per a recuperació de materials valorizables dels residus voluminosos. Els materials que es recuperin s’enviaran a recicladores o gestors autoritzats, mentre que els residus no recuperables es destinaran a l’abocador.

Més informació: | | |