El Ministeri de Foment recolza la rehabilitació de la Torre de la Font Vella

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 25 d'octubre de 2011 .
Etiquetes: ,

L’Ajuntament de Morella continua obtenint bones notícies en matèria de recuperació i consolidació del patrimoni. Si fa dos setmanes es va reconéixer la gestió municipal amb el prestigiós Premi Patrimoni 2011, atorgat per l’Associació de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, ara el Ministeri de Foment ha aprovat

recolzar la rehabilitació de la Torre de la Font Vella, mitjançant el programa de l’1% cultural. Amb esta inversió de 120.000 euros, el 75% aportat pel Govern d’Espanya i la resta per fons municipals, es continuarà amb la recuperació del patrimoni de la ciutat i ja seran quinze les torres consolidades, de les setze que conformen l’abric defensiu.

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, que va mantindre distintes reunions la passada setmana als Ministeri de Foment i Cultura, s’ha mostrat molt satisfet per l’anunci. Segons el primer edil, “és una decisió molt important per a continuar amb la recuperació del nostre patrimoni”. A més, afegia que “el Premi Patrimoni 2011 és un impuls notable per al nostre patrimoni, que ha de continuar consolidant-se amb intervencions com esta”.

Puig també considera que “per a continuar amb la recuperació de patrimoni, és necessària la cooperació entre administracions” i, al mateix temps, lamentava que “també havíem sol·licitat ajuda per a la rehabilitació de la Torre a la Generalitat Valenciana, però com ve sent habitual, l’administració autonòmica continua sense invertir en el nostre patrimoni”.

La rehabilitació de la Font Vella permetrà recuperar una de les dos torres que encara no s’havia pogut consolidar. Cal recordar que Morella té un total de 1,5 quilòmetres de muralla, amb cinc portals i setze torres. La intervenció també permetrà que la torre recupere el seu estat original, amb un poc més d’altura i una coberta i que puga ser visitable, en un futur. El projecte de recuperació actual pretén frenar el dany produït per la filtració d’aigües pluvials, pel que es dissenya una coberta d’una aigua sobre estructura de fusta que permetria també recuperar la volumetria inicial de la torre. S’inclouen a més treballs de neteja, impermeabilització i consolidació dels murs de tancament, de maçoneria, i en l’interior es contempla l’execució d’un nou forjat a l’altura del passeig de ronda, i una escala d’estructura metàl·lica que el comunicarà amb el nivell de la planta baixa.

Cal assenyalar que la torre es va construïr al segle XIV i que es trobava junt al principal aljub de la localitat. En la plaça de la Font Vella s’arreplegava l’aigua provinent de l’aqüeducte, la qual cosa li va convertir en la primera font pública de la ciutat.

Més informació: |