La Generalitat estudiarà el presentar que els festejos taurins puguen ser “Patrimoni Cultural Immaterial” de la UNESCO



comarquesnord.cat, València
» dimarts, 25 d’octubre de 2011

Durant els nou primers mesos de l’any s’han celebrat a la Comunitat Valenciana 5.475 festejos taurins tradicionals, un 6,4% més respecte al mateix període de l’any anterior; “és més, fins i tot en els pitjors moments de la crisi, els festejos es mantenen per sobre dels 5.000 anuals, la qual cosa posa de manifest que, malgrat la conjuntura econòmica, es tracta d’una celebració molt arrelada i vertebrada en tot el territori de la Comunitat”, ha assegurat el conseller de Governació, Serafín Castellano.

Per províncies, el conseller ha detallat que a Castelló han tingut lloc 2.850 festejos entre gener i setembre d’aquest any; 2.022 a València i 603 a Alacant.

En aquest sentit, Castellano ha destacat “la bona salut” de la qual gaudeixen els ‘bous al carrer’. “Els mesos d’estiu concentren gairebé les tres quartes parts dels festejos que tenen lloc al llarg del tot l’any i, en els mesos de juliol, agost i setembre, han superat àmpliament els 4.000. Així, en aquest període estival hem passat dels 4.146 de 2010 als 4.162 d’aquest any”, ha apuntat.

Segons el conseller, “la comparativa de dades d’estiu de 2010 i 2011 demostra que ens trobem amb evidències de la consolidació dels festejos taurins com a valor segur en les celebracions populars de la Comunitat”.

Respecte a les modalitats de ‘bous al carrer’ més destacades, la solta de vaquilles continua liderant el nombre de festejos amb gairebé 2.100 celebrats, la qual cosa suposa un 50% del total. En segon lloc, se situa el ‘bou embolat’, amb el 25% del global de festejos (uns 1.160), seguit dels bous cerrils que, encara que disminueixen en passar de 520 en 2010 a 463 en 2011 segueixen representat el 10% del total.

Així mateix, el conselleri ha assegurat que s’estan ultimant tots els informes jurídics perquè es puguin realitzar les proves d’alcoholèmia a totes aquelles persones que participin sota els efectes de l’alcohol o les drogues en un festeig taurí. “perquè aquesta mesura sigui eficaç i es compleixi al 100% cal posar tots els mitjans possibles i realitzar totes les proves oportunes en tots i cadascun dels festejos. Encara que les dades són positives, ja que els ferits han disminuït en els últims anys en un 30%, esperem que aquesta nova mesura el percentatge continuï baixant”.

» Declaració Bé d’Interès Cultural
Castellano ha explicat que en la Comissió de ‘Bous al Carrer’ també s’ha plantejat “la possibilitat que els festejos taurins puguin proposar-se a la UNESCO per ser declarats “Patrimoni Cultural Immaterial”, com així s’està fent des d’alguns ajuntaments. Sobre aquest tema, el conseller ha assegurat que, des de la Generalitat, s’estudiarà la possibilitat i ha recordat que ara el prioritari és la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) dels festejos taurins.

Per això, el titular de Governació ha indicat que s’està treballant, juntament amb la Conselleria de Cultura, per declarar “en breu” BIC les corregudes de bous i festejos taurins tradicionals. “Anem a tractar que a la fi d’aquest any o principis del que ve ja estigui llest”, ha postil·lat.

Més informació: | |