“Diumenges a l’auditori” porta la música de la Unió Musical de Vilafranca a Castelló



comarquesnord.cat, Castelló
» diumenge, 30 d’octubre de 2011

L’Auditori i Palau de Congressos de Castelló acollia aquest diumenge un nou concert de la Unió Musical de Vilafranca, en aquesta oportunitat dins del cicle “Diumenges a l’Auditori”. Més de 300 persones, molts d’ells vilafranquins i vilafranquines residents a Castelló van voler acompanyar a la banda en aquest concert en el que s’interpretarien les peces “Ghost Train”, “El bou sobre la teulada” i a la segona part “Quadres d’una Exposició”.

El concert s’obria amb ‘Ghost Train’, (Trilogía del Fantasma), obra d’Eric Whitacre amb els seus tres moviments, ‘Ghost Train’, ‘At the Station’ i ‘The Motive Revolution’. Continuaria amb “El bou sobre la teulada” de Darius Milhaud, obra que la Unió Musical de Vilafranca interpretava per primera vegada. Es tracta d’un obra de ballet peculiar que barreja la samba, el tango, la rumba i la conga. Escrita l’any 1919 aquest obra arreplega una sèrie d’impressions sobre Brasil, país en el que Milhaud va viure una temporada i l’acció es situa a un bar americà. L’obra va ser estrenada l’any 1920 a París. Obra que en els seus inicis va ser polèmcia i fins i tot es va desestimar per ser considerada poc sèria. Amb tot, la partitura es va anar imposant poc a poc als auditoris i el compositor va arribar a preparar una versió per a violí i orquestra i un altra per a piano i orquestra reduïda (Opus.58). L’obra interpretada per la Unió Musical de Vilafranca compta amb transcripció realitzada pel seu director Pau Monfort.

A la segona part del concert a l’Auditori de Castelló, la Unió Musical de Vilafranca interpretava els ‘Quadres d’una Exposició’ del compositor rus Modest Mussorgsky, obra que descriu els sentiments que va viure el propi Mussorgsky al visitar una exposició sobre l’obra pictòrica de Victor Hartmann. Escrita l’any 1874 és una col·lecció de peces per a piano extraordinàriament descriptives. De totes les orquestracions existents la més interpretada ha estat la de Maurice Ravel i és la que ha utilitzat la Unió Musical de Vilafranca amb la transcripció de Pau Monfort. Els ‘Quadres’ de Mussorgsky han estat l’obra principal amb la que ha treballat durant l’any 2011 la Unió Musical de Vilafranca i ha estat interpretada 4 vegades. A Vilafranca (uns fragments a la Trobada de Bandes i completa a la Fira de la Magdalena) i als concerts de Móra d’Ebre i Castelló.

Més informació: | |