Es commemora el 325 aniversari de l’aplegada de les Relíquies de Sant Víctor a Forcall


Etiquetes: ,



comarquesnord.cat, Forcall
» diumenge, 30 d’octubre de 2011

Forcall ha celebrat en solemnes processons i misses fora de l’ordinari el 325 aniversari de l’aplegada de les relíquies de Sant Víctor al poble. Uns actes que ja van començar a celebrar-se a començaments del mes de setembre, durant les festes anuals de la localitat, i que han continuat aquest cap de setmana.

La història de la devoció dels forcallans en vers el seu patró es remunta a la pesta de 1684. La malaltia campava pel poble. Els forcallans aprofitant que estava a Roma el cartoixà forcallà, Fray Gaspar Gil Arnau, li van demanar oracions davant els màrtirs per Forcall. Animat aquest monjo per l’exemple d’altres pobles que sol·licitaven relíquies de màrtirs, va demanar al Para el cos del Màrtir S. Víctor per a que guardarà al poble de Forcall. Concedida la petició per el Papa Innocenci X, es va fer entrega de les relíquies del soldat romà que va donar la vida per la seva fe. Es van extraure del cementeri-catacumba de Ciríaca. Amb totes les autentificacions Fray Gaspar va portar les relíquies per mar fins Barcelona. D’agost a octubre va estar a la Cartoixa de Scala Dei a Tarragona. El 26 d’octubre de 1686 van aplegar a Forcall.

L’entusiasme va ser indescriptible, segons les cròniques. I per a rebre-les es va fer una solemne processó, que es repeteix tots els anys a les festes. Aquestes van ser dipositades en una urna. En hores difícils les relíquies en el seu receptacle es trauen per demanar solucions. Però també s’honren per agrair les concessions fetes. Així va ser en 1809 per a donar gràcies pel final de la guerra del francès. Malgrat incendis i guerres que han afectat de valent l’església, les relíquies s’han conservat, encara que no totes, sols la part que que es va amagar en la guerra civil, ja que l’urna reliquiari va ser incauta da i va desaparèixer. Es van salvar també dos reliquiaris. Fins 1777 la festa de Sant Víctor es va celebrar el 26 d’octubre, data de l’entrada. Després veuria varis trasllats, novembre, setembre, o agost quant es celebra en la actualitat.

Amb motiu del 325 aniversari els forcallans aquest cap de setmana han tingut celebracions religioses especials que han comptat en la presencia del Bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, i el cardenal emèrit, Ricard MªCarles, a més de molts fills del poble repartits per tota la geografia. Aquest diumenge, a més, les danses han tornat a eixir en processó acompanyant l’urna de les relíquies de Sant Víctor.

Més informació: |