La Diputació impulsarà l’excel·lència genètica per potenciar la qualitat del sector ramader castellonenc



comarquesnord.cat, Ares del Maestrat
» dijous, 3 de novembre de 2011

La Diputació va a impulsar la promoció i certificació dels productes cárnicos castellonencs per millorar la seva qualitat, rendibilitat i consum. Una decisió que s’emmarca dins del suport al sector ramader de la província de Castelló “pel seu pes específic en l’economia de la província i per generar un important efecte multiplicador en el conjunt de l’economia castellonenca”. Així ho ha anunciat el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i el diputat de Desenvolupament Rural, Domingo Giner, en la seva visita a l’explotació agropecuària que gestiona la Diputació a Ares del Maestrat i al Centre d’Inseminació Artificial i Reproducció del Porcí (CIAR) d’Herbers.

És en les instal·lacions del CIAR d’Herbers on una avançada tecnologia permet la millor selecció genètica per a porcí que permet la reproducció de pernil amb “D.O. Pernil de Terol”. La institució provincial porta anys col·laborant amb el centre que s’ha convertit en referent clar en el sector en propiciar agilitat i eficàcia en la producció de bestiar de qualitat. En les seves instal·lacions es troben uns 300 mascles porcins (“verracos”) als quals es realitzen més de 25.000 extraccions al mes. El CIAR parteix de l’experiència d’iniciatives internacionals en bestiar porcí i pertany al Grup Arc de Sant Martí que actualment representa a més de 620 socis i 13 empreses participades.

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha destacat “que la granja provincial i el CIAR tenen en comú que contribueixen a mantenir desenes d’ocupacions en zones rurals poc poblades. No hem d’oblidar que Castelló representa el 60% de l’activitat ramadera de la Comunitat Valenciana i només Els Ports concentra el 40% dels caps. A més de generar rendes i fixar població en el mitjà rural, la ramaderia compleix també una important funció en aquest entorn en relació amb la preservació del mitjà i el manteniment de la biodiversitat. Al seu torn, els productes obtinguts a partir dels animals poden contribuir al desenvolupament endogen d’aquestes àrees en les quals s’assenta la seva cria, actuant com un element més en la millora de la qualitat de vida de les persones ocupades en el sector i residents en aquestes zones”.

Igual que el CIAR la Granja Agropecuària de la Diputació té com a principal comès promocionar la millora genètica de la ramaderia de Castelló, apostant per races pures amb elevada rusticidad i productivitat. Situada durant anys en la carretera de Borriol, l’explotació provincial es divideix en tres zones repartides en 150 hectàrees. Una superfície en la qual els ramaders de la zona poden adquirir animals amb controls sanitaris passats (animals nets) i amb qualitat genètica a preu de cost i major edat de l’adquirida prèviament per la Diputació. Una altra part molt important de la seva gestió consisteix en les donacions a organitzacions firals ramaderes i ajuntaments en les quals se celebrin certàmens agroganaderos a la província

La primera de les alqueríes que conformen aquestes explotacions pertany a l’Associació Espanyola de Criadors de Caprí de Raça Murcià-Granadina (Acrimur) i a Amurval (la mateixa associació però de la Comunitat Valenciana). Aquesta granja posseeix 200 caps de cabra, i es dedica a la reproducció i obtenció de llet per a la seva posterior venda. La llet de les cabres que estan en l’explotació s’ofereix anualment a les queseras provincials (aproximadament són 50.000 litres de producció). La segona finca pertany a l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de la Raça Ojinegra (Agroji). En ella es concentren 140 ovelles amb les quals se segueix el mateix mecanisme per a la seva comercialització. El centre de concentració d’animals és el nom amb el qual es coneix a la tercera hisenda de l’explotació provincial.

Més informació: