Els Plans d’obres i Serveis de la Diputació de Castelló se centraran al 2012 en els pobles més menuts



comarquesnord.cat, Castelló
» dilluns, 5 de novembre de 2011

Gairebé cinquanta d’ajuntaments de la província s’han interessat ja pel servei d’assistència tècnica que la Diputació de Castelló ha anunciat per a la convocatòria del Pla d’Obres i Serveis (POIS) de 2012. Aquesta iniciativa permetrà als municipis estalviar-se les despeses tant de la redacció dels projectes com l’assistència tècnica durant les obres.

Aquesta iniciativa de Javier Moliner, president de la Diputació, ha estat ja sol·licitada formalment per onze municipis en amb prou feines dues setmanes. Són Benafigos, Cabanes, La Serratella, Sant Joan de Moró, la Serra d’En Galcerán, la Todolella, Torre d’Em Besora, Les Useres, Vistabella, Vilafames i la Vall d’Alba. No obstant això, tots els ajuntaments de menys de 5.000 habitants estan disposats a beneficiar-se dels POIS de l’any que ve.

Els tècnics de la institució provincial s’encarregaran d’elaborar tots els projectes tècnics i les adreces d’obra d’aquells municipis que ho sol·liciten. Això els permetrà als ajuntaments estalviar al voltant d’un milió d’euros, a més de que els funcionaris municipals tindran menys càrrega de treball burocràtica, amb el que disposaran de més temps per atendre als veïns.

Cal recordar que la Diputació de Castelló invertirà més de tres milions d’euros en els POIS de 2012, als quals cal afegir el milió d’euros que s’estalviaran els ajuntaments pel suport tècnic. Aquest any està previst que es presentin uns 170 projectes que beneficiaran als 116 municipis més petits de la província.

Els POIS de 2012 se centraran en els municipis menuts, que són els que més ho necessiten. “És un exemple més del compromís de la Diputació amb els municipis més petits. Són els més perjudicats del repartiment que sol fer l’Estat de les seves inversions sobre la base de la proporcionalitat de la població, sense tenir en compte altres paràmetres als quals sí és sensible la Diputació, i per això els compensa”, ha explicat Moliner, que aquesta setmana ha estat recolzant sobre el terrè iniciatives de desenvolupament a Sant Joan de Moró, Llauris, Castellfort i Herbers.

El president de la Diputació ha explicat que “la conjuntura econòmica és molt dura, però la Diputació va a seguir invertint en els POIS. Enfront dels Planes E del Govern, que han agreujat la situació econòmica de totes les administracions, els POIS representen un auxili als municipis en allò que més necessiten per atendre millor als seus veïns”.

La Diputació s’ha vist obligada a ser extremadament acurada en les inversions de 2012, “motivada principalment per l’exigència del Govern socialista que se li retornin en amb prou feines cinc anys més de 40 milions d’euros pels seus errors de càlcul de 2008 i 2009”, segons fonts de la Diputació. Moliner ha recordat que “és uns diners que, en la seva major part, ha anat als propis municipis i nosaltres, al contrari que fa Zapatero, no obliguem als ajuntaments al fet que ens ho retornin”.

L’Oficina Tècnica de la Diputació ja ha iniciat la presa de dades de projectes d’enginyeria i arquitectura que alguns municipis tenen previst sol·licitar per al Pla Provincial 2012, tals com a proveïments i distribucions d’aigua potable, canalització de barrancs, claveguerams, enllumenats públics, centres per a la tercera edat, poliesportius, edificis polifuncionales, consultoris mèdics, cases consistorials, urbanització de carrers o actuacions en turisme rural, entre uns altres.

Més informació: | |