Alumnes i treballadors de l’Escolta Taller dels Ports i del Taller d’Ocupació d’Herbers porten dos mesos sense cobrar



comarquesnord.cat, Els Ports
» dimarts, 7 de novembre de 2011

La Generalitat Valenciana té deutes per tot arreu, fins i tot, en allò que en part es finança a través de fons europeus. És el cas de les Escoles Taller i Tallers d’Ocupació que va aprovar el passat any com a revulsiu al creixement de l’atur. Ara, els que van poder accedir a aquestes escoles, feina i formació en tenen, però des de fa dos mesos no tenen sou.

El president de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Santiago Pérez, denuncia que la Generalitat endeute 114.000 euros a l’Escola Taller dels Ports. En el mes d’agost la Mancomunitat ja va tenir que avançar els diners, en fons propis, per pagar les nòmines de juliol, però se’ls va comunicar que la situació s’ordenaria al mes de setembre. Al setembre van rebre part de l’ajuda que li pertoca a la Generalitat, però es van quedar per pagar 114.000 euros. A dia d’avui la Conselleria d’Hisenda no té cap ordre de pagament prevista per a les escoles i tallers d’ocupació. La Mancomunitat ha tingut que pagar la seguretat social de professorat i treballadors dels darrers mesos, uns 18.000 euros, però no pot fer front a l’avançament del que li pertoca a l’administració autonòmica en sous. La situació no afecta sols als 30 treballadors i els professors de l’Escola Taller dels Ports; totes les escoles taller de la Comunitat, inclusiu el Taller d’Ocupació d’Herbers que gestiona la Fundación Blasco de Alagon, estan en la mateixa situació: no poden fer front al pagament de nòmines, per que Generalitat no paga la seva part, i els seus alumnes-treballadors porten dos mesos sense cobrar.

El cas de la Mancomunitat Comarcal dels Ports és més greu, per que no és l’únic deute. En tot el que portem d’aquest any l’administració autonòmica no ha pagat tampoc la part corresponent als serveis socials, es a dir, per aquest cantó s’endeuten uns 120.000 euros més.

Santiago Pèrez, president de la Mancomunitat, ha mantingut converses amb els responsables del Servei Valencià d’Ocupació, però no han sabut donar compte de quant es podrà regularitzar la situació.

El cas és que bona part d’aquestos diners provenen de fons europeus i la Generalitat ja els ha cobrat fa temps. Per això els responsables d’aquestes escoles, que van nàixer per donar una eixida a parats de llarga durada, no entenen com s’estan gestionant aquestos recursos.