Morella viu evacuacions de ferits i pràctiques de tir de l’Exèrcit de Terra a la Fàbrica Giner




comarquesnord.cat, Morella
» dimarts, 8 de novembre de 2011

Tot el desplegament del campament militar copa la Fàbrica de Giner quasi al complet. Els 200 soldats del Batalló del Quarter General Terrestre d’Alta Disponibilitat de l’Exèrcit de Terra de Bètera estan totalment instal·lats i ja han començat amb el gruix dels entrenaments. Endinsant-nos en el campament, veiem una vertadera ciutat militar. A l’entrada, la cuina amb tots els components indispensables. Un grup de soldats cuiners preparen el menjar per a tot el regiment. I no és poca feina tenint en compte els dos centenars de persones que mengen estos dies de convivència. Al costat de la cuina, els contenidors de reciclatge, seguint amb el compliment de la política medi.ambiental. Deixant la cuina al darrere, ens trobem amb els menjadors. Unes tendes de grans dimensions preparades amb taules i cadires a mode de banquet. Seguit en el trajecte trobem diferents parades, com la cantina, on els soldats descansen i conversen durant les seues hores d’oci. Indispensable també la tenda que fa els serveis d’imfermeria, amb els utensilis de primera necessitat per tal de ser usats davant qualsevol incident conseqüència dels entrenaments. També l’ambulància, que adopta una tonalitat verda a l’igual que la resta de material. Més endavant, una mena de taller per tal de reparar alguna de les instal·lacions elèctriques en cas de necessitat, o per tal de realitzar alguna tasca primera de mecànica. Al final del campament, tendes i tendes de campanya, una per a cadascuna de les 200 persones que composen el batalló. Iglús amb estampat militar que es perden de vista. Al costat, la flota de camions, un total de 25, amb els quals fan també maniobres i d’altres exercicis. I mentre uns s’encarreguen del funcionament del campament, altres entrenen al capdamunt, al costat mateix del circuit d’aventura de Saltapins. Allí, tres són les tasques que practiquen els militars.

La primera d’elles és un similacre d’evacuació de ferits. En primer lloc, és moment per sentir les indicacions dels superiors, per tal de després portar a la pràctica l’activitat. Simulen el que ocorreria davant una explosió en la realitat: alguns per terra, malferits…altres demanant auxili; aquells que han eixit il·lesos socorrent als companys, mentre el temps corre en la seua contra.

Improvisen una llitera amb bastons i motxilles, amb l’ajuda de la qual transporten a aquells que es trobem en pitjor estat. Després de cada acció, arriba el torn de la valoració per tal d’assimilar el que és correcte i, per tant, el que s’hauria de reproduir en la realitat, i també allò que caldria evitar.

En segon lloc, l’etapa del llençament de granades. Els soldats esperen el seu torn, escoltant les explicacions dels superiors. Una trinxera improvisada és el lloc de començament. Allí els soldats comencen disparant, per tal de després llençar amb força i punteria una granada. En esta ocasió i com es tracta d’entrenaments, la granada no arriba a explosionar.

La tercera de les parts és la del perfeccionament del tir. Tres fileres de soldats, uns llargs a terra, altres ajupits i els darrers de peu. Tots preparats amb les armes a punt simulant una situació d’alerta davant una amenaça. (uns segons d’ells totalment inmòbils amb les metralletes). Després d’uns segons, canvien les sues posicions i continuen amb l’aprenentatge.

A banda dels entrenaments al complex de la Fàbrica de Giner, els soldats també fan eixides per altres punts del terme de Morella. Les maniobres seguiran fins la jornada de dijous, quan es desmuntarà el campament per tal de tornar fins Bètera el divendres.

Segons comenten els militars, els entrenaments tenen lloc a diari a l’interior del quarter, però tots els anys hi ha algunes eixides similars a esta. Unes accions que apropen el treball i el funcionament de l’exèrcit a la ciutadania.