La Fira de Ràfels supere les expectatives


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Pena-roja
» dilluns, 14 de novembre de 2011

Els passats dies 12 i 13 de novembre Ràfels va celebrar la XVII edició de la Fira de Recursos Naturals i Medi Ambient. Al contrari que a la Fira de Mont-roig la bona climatologia va acompanyar durant les dues jornades i va fer que molts veïns del Matarranya i comarques veïnes s’aproparen fins al municipi superant les previsions de l’organització. A més, les activitats paral·leles a la mostra com l’exposició de fotos o la de fòssils van sorprendre a moltes de les persones que vam passejar pel municipi.

La fira, com en anteriors edicions, va començar a mig matí del dissabte dia 12 de novembre quant van obrir la majoria dels expositors. Enguany entre los diferents estands participants els visitants van poder trobar tot tipus de productes i serveis vinculats en els temes mediambientals. D’aquesta forma, entre els expositors es podia trobar un productor de cervesa ecològica, una empresa de complements per a la bioconstrucció o llavors ecològiques, entre molts d’altres. “Sempre tenim un poquet de tot. Intentem tenir una pinceladeta de cada cosa i complementar-ho en exposicions, xerrades, actes més lúdics…”, va explicar José Luis Roda, concejal del Ajuntament de Ràfels. En aquest sentit cal dir que l’especialització de les fires matarranyenques ha aconseguit que els expositors veien estes cites com oportunitats per a donar-se a conèixer en los seues respectius àmbits d’actuació. “Fires d’aquest tipus, centrades en temes concrets, son per a natros una oportunitat molt interessant per a donar-nos a conèixer entre la gent de la zona i també divulgar la nostra feina. Son un aparador boníssim per a natros”, va explicar Manuel Yera, membre de l’empresa d’energies renovables i estalvi energètic Enertools.

Tot i que l’apertura de la fira va ser pel matí, les activitats programades van començar a les cinc de la tarde en la xerrada sobre agricultura ecològica i va continuar a les sis en la ja tradicional assemblea de Associació de Productors d’Agricultura Ecològica del Baix Aragó (APROEBA) que va ser fundada a Ràfels i que cada any aprofite la fira per a reunir-se. Cal destacar també que durant esta primera jornada van tenir lloc dues sessions d’una representació teatral que va ser valorada molt positivament pels espectadors. De fet, el diumenge van tenir que realitzar un altra sessió per donar resposta a tot el públic que volie assitir a la representació. “Una parella molt maja que viu al poble i que se dediquen al teatro mos va proposar fer esta representació que podríem definir com de agroerotisme o cabaret. Va tenir molt d’èxit, al principi la gent estave un poc reacia però després se va animar i si haguérem fet dos representacions més, segur que s’hagués omplert tot”, va afirmar el concejal del municipi. El diumenge la mostra va continuar i en este cas també va tenir lloc l’entrega de premis del VIII Concurs Fotogràfic “Entorn, paisatge i medi ambient Comarca del Matarranya”.

A més d’aquestes activitats, durant tot el cap de setmana, van estar obertes dues exposicions, una en tots els treballs presentats al concurs fotogràfic, del que la majoria de persones van destacar el seu al nivell; i un altra sobre fòssils que va ser una sorpresa per molts dels que la van visitar. “La gent es sorprenie a l’exposició quan veien caragols de 50 quilos. I los guies ho explicaven molt bé i de forma molt clara i senzilla. La gent va eixir encantada de esta mostra”, va manifestar Roda.

En quant al nombre de visitants, l’organització va declarar que va ser molt alt i que es van superar les expectatives previstes, sobretot debut a la bona meteorologia. “Mos vam sorprendre perquè lo dissabte a les cinc de la tarde se va començar a omplir tot i eren les vuit, i com feia tant bona hora, encara teníem totes les paradetes obertes. Domenge pel matí i per la tarde va vindre molta més gent de la que mos esperàvem, lo bon temps mos va ajudar molt”, va dir el concejal de Ràfels. En este sentit tant Fernando Cavero, alcalde del municipi, com Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, van destacar la importància que te que la gent visiti els municipis matarranencs, conegui els seus productes i també descobreixi la seua riquesa natural i patrimonial.

D’aquesta manera, la XVII edició de la Fira de Ràfels van ser valorada satisfactòriament des de l’organització, que tot i la situació econòmica actual, ja està pensant en com serà la XVIII edició d’aquesta mostra.

Més informació: