La Diputació de Castelló presenta un pressupost de 116,2 milions que prioritzen l’ajuda als ajuntaments



comarquesnord.cat, Castelló
» dimecres, 23 de novembre de 2011

Els pressupostos de la Diputació de Castelló pel 2012 ascendiran a 116,2 milions d’euros i prioritzaran l’ajuda als més desfavorits, alleugerir la càrrega dels ajuntaments i donar oportunitats als petits empresaris per crear ocupació. Així ho ha anunciat aques dimecres el president de la institució provincial, Javier Moliner, després de fixar per al proper 5 de novembre el ple extraordinari d’aprovació dels comptes anuals “per poder pagar amb rigor i serietat a proveïdors i ajuntaments des de l’1 de gener”.

En concret seran 116.261.975 euros els que disposarà la corporació provincial per al proper exercici, xifra que inclou una reducció en el capítol de despeses corrents del 8,82% fins a situar-los en els 11,3 milions d’euros. Aquesta quantitat abasta “despeses inamovibles que no es poden retallar” com els pressupostos de l’Hospital Provincial, Consorci de Bombers o Planes de Depuració que suposen un 40% d’aquest capítol. A més, la reducció de despeses de personal ha permès un estalvi de 700.000 euros (places no cobertes, jubilacions, reducció de salaris) que es complementarà amb la congelació de l’oferta pública d’ocupació per 2012.

La reducció es trasllada als pressupostos de tots els organismes autònoms que formen part de l’organigrama de la institució provincial. Així el Patronat Provincial de Turisme reduirà els seus comptes un 7,5%, l’Institut de Promoció Ceràmica un 4,3%, l’Institut d’Esports un 23,4% i l’Escola Taurina un 28,8%.
Entre les principals línies estratègiques que permetrà l’aprovació dels comptes es troben, a més de l’acció social, l’impuls a la promoció econòmica (especialment al sector turístic), l’assistència a municipis i la planificació d’iniciatives que fomentin l’ocupació als més joves.

La reducció de les despeses corrents de la corporació va a permetre disposar d’un superàvit de 8 milions d’euros, en forma de romanent, destinat a la inversió en diferents àrees. “Poques administracions poden assumir inversions com la nostra, ja que en 2012 anem a retornar 10 milions d’euros a les entitats financeres i solament els anem a demanar crèdits per valor de 4 milions. És a dir, tenim un endeutament negatiu de menys 6 milions d’euros. Una quantitat que encara seria major si tenim en compte que hem hagut d’escometre la pèrdua d’inversions per l’obligació de retornar 8 milions d’euros al Govern l’any que ve”.

Javier Moliner ha reconegut que l’actual crisi econòmica ha condicionat la confecció de les partides pressupostàries que s’emmarquen “dins d’un full de ruta dur, però necessària”. Ha aclarit, no obstant això, que caldrà mantenir les principals partides destinades a subvencionar els serveis més necessaris que tinguin una fi social. “Som plenament conscients del moment econòmic en el qual ens trobem, però és més necessari que mai en aquests moments complexos ajudar als quals més ho necessiten. Per això hem presentat un pressupost responsable, que busca multiplicar cada euro que invertim, allò que rendibilitza al màxim nostra inversió”.

Una de les prioritats dels comptes de 2012 estarà a mantenir l’atenció als ajuntaments, per la qual cosa s’estan prenent moltes mesures per millorar els serveis que li presta la Diputació de Castelló. El president provincial també ha incidit a mantenir, i fins i tot potenciar, aquelles iniciatives que permetin multiplicar les oportunitats econòmiques, creant riquesa i generant ocupació.

Finalment el president provincial ha destacat “que estem preparats per afrontar un any complicat, per això hem confeccionat un pressupost responsable i equilibrat que respon als problemes de la gent. No farem gens que no puguem pagar, però farem tot el possible per complir amb les necessitats.

Més informació: |