El Ministeri permetrà dipositar al camp els cadàvers dels animals per a les aus carronyeres



comarquesnord.cat, Morella
» divendres, 25 de novembre de 2011

La problemàtica situació amb els voltors podria canviar. El Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí ha aprovat una Llei que permetrà als ramaders dipositar al camp els cadàvers dels animals amb els que s’alimenten les aus carronyeres. Es tracta d’un Reial Decret aprovat pel Consell de Ministres per regular aquesta activitat. Als anys 90, amb l’aparició de la malaltia de les ‘Vaques Boges’ es va prohibir deixar als animals a l’aire lliure per a que els voltors no es contaminaren.

Actualment no es coneixen casos i per això es tornarà a permetre que els voltors puguin accedir a estos animals que podran llançar els propis ramaders. Un dels motius que ha impulsat al Govern a aprovar esta normativa és la disminució de la colònia d’aus carronyeres pel perill que desapareguin algunes espècies. Aquest fet no afecta a la comarca dels Ports que compta amb una cabanya molt extensa de voltors fet que ha portat situacions conflictives, principalment en els atacs d’aquestes aus a ramat viu.

Amb el nou Reglament, la Conselleria de Medi Ambient tindrà potestat d’acord amb les autoritats sanitàries, d’establir zones de protecció per a l’alimentació d’espècies necròfagues, com per exemple els muladars especials per dipositar porcí que ja existeixen a la zona. A partir d’ara, està previst que es puga dipositar altres tipus d’animals. Per altra banda, la nova normativa podrà reduir els costos mediambientals derivats de la gestió de cadàvers.

La reacció dels nostres ramaders no és massa satisfactòria amb la nova Llei, comptant la problemàtica que pateixen. El regidor de desenvolupament rural, Rafael Pallarés, és prudent, encara que creu que la Llei “està bé, ens adapta a la normativa europea”. No obstant, assenyala que “la por està en que si se’ls dóna massa menjar es podrien multiplicar ràpidament, per lo que hi hauria que tenir control a la quantitat de menjar que es dipositi per als voltors”. Pallarés espera que “s’ha de deixar a les explotacions extensives, com marca la Llei, i que ho facin de forma legal i controlada, seria el més natural i positiu per a l, sempre i quant no es doni més menjar.

Més pessimistes són els col·laboradors de la Tertúlia del Camp de Els Ports Ràdio. Al ramader morellà, Noel Pascual, no li convenç massa la nova normativa “no solucionarà els problemes que tenim dels atacs al ramat viu, pot suavitzar la situació, però en el futur tornaria la problemàtica perquè fomenta la repoblació de la cabanya de voltors”. Per lo tant, per a Pascual és una solució a curt termini, però no és la més idònia a llarg termini “pa per avui, però fam per demà”. Per la seua banda, el ramader de La Mata i secretari general dels Ports de La UNIÓ, Pepe Piquer, opina que és “una barbaritat” sobretot perquè “els que prenen les decisions no són del sector, així com accepten pressions dels grups ecologistes, que tampoc són del sector, mentre que als que ens afecta, als ramaders, no se’ns demana la nostra opinió”. Segons apuntava “des de La UNIÓ hem demanat reunions i el seu moment vam sol·licitar que no es donara menjar als voltors i ara apareix aquesta normativa que no veiem encertada”.

Més informació: | |