Morella rep a Càceres el Premi Patrimoni 2011 atorgat per les ciutats que són Patrimoni de la Humanitat



comarquesnord.cat, Càceres
» dissabte, 26 de novembre de 2011

Morella ja té en el seu poder el guardó més important que ha rebut. El Grup de ciutats Patrimoni de la Humanitat ha lliurat el Premi Patrimoni 2011 al consistori morellà pel seu esforç en la recuperació i preservació dels seus atributs culturals i monumentals. L’acte ha tingut lloc a Càceres, el dia en el qual compleix el seu 25º aniversari des de la declaració de Patrimoni de la Humanitat.

El president d’Extremadura, José Antonio Monago, ha presidit l’acte de lliurament del Premio Patrimoni 2011, al costat del vicepresident del Grup de ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcalde de Segòvia, Pedro Arahuetes, i l’alcaldessa de Càceres, Elena Nevat. A més, a Càceres han assistit representants institucionals de la resta de ciutats que formen part del citat grup. Al costat de l’alcalde de Morella, Ximo Puig, i la regidora de turisme, cultura i patrimoni, María Rallo, també ha estat present el vicerector de la Universitat Jaume I, entitat que va presentar la candidatura morellana, Juan Luís Gómez. Els tres càrrecs que presidien la taula han lloat l’esforç de l’Ajuntament de Morella i els seus veïns en la recuperació de patrimoni. En aquest sentit, Nevat afirmava que “el premi és el reconeixement a un treball increïble en la labor de conservació, restauració i promoció de la vostra història i la vostra cultura”. Per la seva banda, Arahuetes destacava el “esforç desenvolupat pels seus veïns en la recuperació integral del casc històric d’aquesta històrica ciutat; Morella ha posat sobre el tapet un exemple de perseverança, tenacitat i obstinació per treure endavant un projecte que s’ha considerat vital per al desenvolupament de la ciutat”. Finalment, Monago confiava que “aquest guardó vos done força per seguir treballant per la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO”. També ha felicitat al municipi “per l’esforç de l’ajuntament i els seus veïns en la recuperació del patrimoni històric i cultural”.

Ximo Puig ha afirmat que “patrimoni cultural i promoció econòmica són dues cares d’un únic projecte de desenvolupament que ens convoca per fer front al principal desafiament que tenen les nostres ciutats avui, l’ocupació”. A més, afegia que “la inversió en la recuperació del patrimoni edificat, arqueològic, paisatgístic o immaterial és una inversió”.

Respecte al premi, l’alcalde de Morella, considera que “és sobretot un incentiu per avançar des del camí recorregut. El premi Patrimoni el vivim com a oportunitat per millorar, com el millor aval per a la nostra declaració per la UNESCO i com a compromís per llegar a les noves generacions l’herència d’una ciutat respectuosa i respectada”.

Puig concloïa que “és un orgull que sigui Espanya el país amb més ciutats patrimoni mundial per la UNESCO. Treballar en xarxa és un gran encert perquè tots sumim més i la competitivitat està en la cooperació no en l’absurda competència localista”.

L’alcalde de Morella, Ximo Puig, i la regidora de turisme, María Rallo, han estat ben acompanyats durant aquest viatge, ja que fins a Càceres s’han desplaçat més de 20 veïns del municipi. Els integrants de l’expedició han volgut assistir al lliurament d’aquest important reconeixement i també han conegut aquesta ciutat.

D’aquesta forma, l’Ajuntament de Morella pren el relleu del Centre de Patrimoni Mundial de la UNESCO, l’equip d’investigadors d’Atapuerca i la Fundació Santa María la Real d’Aguilar del Camp, en el palmarès d’aquest premi del Grup de ciutats Patrimoni de la Humanitat.

El lliurament del premi ha estat un dels actes principals de la trobada mantinguda pel Grup de ciutats Patrimoni de la Humanitat celebrat a Càceres. Allí, han realitzat una assemblea a primera hora i al migdia ha tingut lloc el lliurament del premi.

Més informació: |