Una marededéu de Vallivana fa sis anys que està a l’Antàrtida

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 27 de novembre de 2011 .
Etiquetes: , ,

Aquesta setmana, concretament el dijous 24 de novembre, es complien 6 anys de l’aplegada de la imatge de la marededéu de Vallivana a la Antàrtida. Allà va estar portada al novembre de 2004 pel vaixell d’investigació oceanogràfica espanyol “Hesperides”, per tal de quedar-se en el “pavelló de Vida” de la base espanyola “Gabriel de Castilla”. La rèplica d’aquesta imatge de la patrona dels morellans la va realitzar la escultora valenciana Isabel Martínez. Però en aquest cas els morellans van tenir poc que veure.

La figura de la marededéu de Vallivana va viatjar en un contenidor especial de ferro, hermèticament tancat, dins d”una caixa amb escuma a l”interior, “perquè poguera suportar les baixes temperatures que arriben a superar els 40 graus sota zero”. Va ser la primera imatge d’una Verge en estar a la Base Espanyola. Allí no va arribar a través dels morellans. En aquest cas, va ser a través del fervor que els de Picassent comparteixen amb Morella, que el brigada Juan José Lara, natural de Picassent i membre de la confraria de la marededéu de la Vallivana, va promoure la iniciativa.

Clar que a Picassent la Marededéu de Vallivana sí que va arribar a través d’un morellà. Mossèn Miquel Carbó, nascut a Morella, va ser destinat a Picassent en el primer terç del segle XVIII. Ell tenia a sa casa una imatge de la Verge. En 1738 quant una cruenta epidèmia va fer maleses entre la població, va proposar un novenari a la seva estimada Vallivana. La pesta va desaparèixer. Els de Picassent l’adoptarien des de llavors com a patrona.

Més informació: | |