El nom de Vallivana està a la Sagrada Família de Barcelona



comarquesnord.cat, Barcelona
» diumenge, 4 de desembre de 2011

Alguns dels veïns que des de la inauguració de les noves obres de la Sagrada Família han passat pel fantàstic temple de Gaudi, s’hauran sobtat en veure l’impressionant d’aquesta obra. Hi han tans detalls per contemplar i gaudir que alguns segur que se’ls han passat per alt. Un trosset de la nostra comarca guarda una estreta relació en aquesta obra d’art. Així alguns dels vitralls honoren varies patrones de la zona. Allí, està l’homenatge a la Marededéu de Vallivana i també a la Balma, en cristalls de colors que li donen una llum diferent. Totes dos van ser escollides com representatives d’aquesta zona pel Bisbat de Tortosa.

Però la relació va més enllà. Un dels constructors i també els porters de les obres del temple des de finals del segle XIX, eren fills de Forcall. La filla d’aquesta parella, Joan Puig i Bàrbara Querol, també nascuda a Forcall per casualitat, era com fillola de Gaudi i ella mateixa serà beatificada a la Sagrada Família. Exercia de mestra en l’escola dels fills dels treballadors del temple i es deia Consol Puig i Querol. Dotze persones van perdre la vida assassinats en les diferents dependències de la Sagrada Família en la guerra civil; una d’elles Consol, quina beatificació s’ha proposat junt a la resta.

Però el lligam de la nostra comarca en aquest monument tant espiritual de Gaudi va més enllà. El periodista Manolo Milian ens comenta, com fins i tot, sembla que entre els primers donatius que es van rebre per fer el temple, alguns també procedien de la nostra comarca, i apareixen en els documents varis empresaris morellans que van aportar quantitats per tal de que les obres del somni de Gaudi continuaren avançat.
Si visiteu la Sagrada Família fixeu-vos be. Un poquet d’aquesta terra també llueix i descansa entre la seva història.

Més informació: | | |