La Marededéu de Vallivana a la Catedral de l’Almudena


comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 7 de desembre de 2011

En les darreres setmanes hem estat publicant homenatges a la Marededéu de Vallivana en diferents indrets, més o menys llunyans de Morella. Els nostres lectors ens n’han enviat més.

Aquesta que veuen, tal vegada un poquet diferent a la imatge que descansa a Vallivana, es troba a la Catedral de l’Almudena, a Madrid. Concretament en la Cripta, la més espectacular d’Espanya, i la segona més gran d’Europa. En aquesta Cripta de creu llatina, amb 558 columnes, hi han un total de 21 capelles. Dos d’elles guarden molta relació amb Morella, i la seva patrona. La primera està dedicada a la Marededéu de Vallivana, i com a detall direm que destaca, més que la imatge, els dos àngels de bronze de Benlliure. El projecte el va fer Repullés i Vargas, i va ser construïda per Algueró i fill. Ací està la tomba de la família Pallarés Gonzàlez.

En la reixa d’entrada es pot llegir un cartell que senyala que aquesta és la Imatge “venerada en la ciudad de Morella”. L’altra, al costat, dedicada a Sant Josep, és de la família José Martí Prats i Pilar Colàs Eguía. Els relleus de marbre blanc també ací son de Benlliure. Aquestes famílies, que descansen junt a la noblesa, són descendents de Julian Prats. Aquest morellà va aconseguir per mèrits propis el reconeixement del poble madrileny.

Va nàixer a la Venta Farinetes; era encara molt jovenet quant es va traslladar a Madrid. Va començar regentant un comerç, però no tardaria a ocupar alts càrrecs en l’Administració: President del Cercle de la Unió Mercantil, President de la Junta de Aranzels i Valoracions, Tresorer de la Institució lliure d’ensenyament, membre de la Societat per a la reforma d’aranzels i duanes, membre del Casí Democràtic progressista… L’Ajuntament de Morella en 1902 li va canviar el nom al carrer la Font, pel de Julian Prats.

El contacte amb el seu poble no el va perdre, ni tampoc va canviar estimes i devocions. Cada dijous, de cada setmana, algú diposita un ram de flors en aquesta capella dedicada a la patrona de Morella.

Més informació: | |