Empresaris i Comarca demanen al Govern d’Aragó una major implicació amb lo Matarranya



comarquesnord.cat, Valderrobres
» divendres, 9 de desembre de 2011

Lo passat 22 de novembre, la seu de la Comarca del Matarranya va acollir una reunió presidida pel Conseller de Política Territorial, Antonio Suárez, que va comptar amb la presència dels presidents de les comarques de Terol, los presidents de la CEOE Teruel i CEPYME Teruel, Carlos Mor i Enrique Bayona, respectivament, i el president de l’Associació d’Empresaris del Matarranya, Javier Moragrega.

Esta reunió és la segona que es realitze entre empresaris i representants de les comarques, segons va explicar Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya. Lo principal objectiu d’estes trobades és “intentar que els empresaris i les administracions públiques treballem conjuntament, tant des del punt de vista de quins projectes se volen fer com en la posada en marxa dels mateixos”, va dir Esteve, qui va afegir que “en el fons estem analitzant de quina forma podem col·laborar entre el sector públic i el privat”.

D’esta manera, durant la reunió es va debatre sobre els diferents projectes que s’estan realitzant tant a Terol com al Matarranya en particular, i també, sobre les actuacions que empresaris i representants comarcals veuen necessàries per al futur del territori. En termes purament econòmics, los presents van debatre sobre la necessitat de la continuïtat del Fons Especial de Terol (FET), la discriminació positiva cap a les empreses de la província i també el compromís de les administracions pel que fa als empresaris del territori. “Hem demanat la continuïtat del FET i també el que natres anomenen com a discriminació positiva. És a dir, que en el moment de comprar o de contractar un servei se prioritzi a les empreses del territori”, va explicar el president de CEPYME Terol.

En esta línia, lo representant dels empresaris matarranyencs va afegir que “és necessari que ens creiem que podem consumir els serveis i els productes que tenim aquí. Podem ser autosuficients”. En referència a estes peticions, Suárez es va comprometre a la continuïtat del FET i també va manifestar que és “necessari facilitar i agilitzar els tràmits per millorar la situació dels empresaris”. Per la seua banda, Esteve va voler destacar que “en el projecte de l’estació de Queretes hem intentat que tots los professionals que treballen siguen del territori”.

En matèria d’infraestructures, los empresaris van destacar la necessitat de la finalització de les obres de la N-232 des de Ràfels al límit de Província. “Portem 16 anys amb lo tema de la N-232, que és la porta que tenim cap a València. És una vergonya”, va criticar Moragrega. També es va reivindicar la culminació de la A-68, així com la construcció de la variant de Valderrobres. “Vam proposar la realització de la variant de Valderrobres. Serie una infraestructura que millorarie territorialment la Comarca del Matarranya”, va defensar Bayona.

Un altre dels temes que també es va exposar a la reunió, en este cas per part dels presidents de les comarques, va ser la importància de continuar amb los Plans de Desenvolupament Rural amb els quals, segons Suárez, “lo Govern d’Aragó està compromès”. Finalment, cal afegir que el Conseller de Política Territorial també va explicar que l’executiu aragonès està treballant en un pla per a la remodelació de les administracions aragoneses. En este sentit, Suárez va recalcar que “estem estudiant lo tema. Però ningú ha d’escandalitzar-se si al final es decideix que les comarques tinguen més o menys competències”.