Atac de voltors a ramat prop d’herbeset


comarquesnord.cat, Morella
» dimecres, 14 de desembre de 2011

Els voltors han atacat aquest dimecres de nou a la comarca dels Ports. En esta ocasió un gran nombre d’aus carronyeres es van encebar amb una vaca de l’explotació de Torremiró prop de la zona d’Herbeset. L’animal, que apunta tots els signes de que va ser atacat per part dels voltors, era una vaca d’uns 12-13 anys, d’entre 500 i 600 quilos, que fa dos mesos havia tingut un vedell. Uns cercadors de bolets van presenciar el vol dels voltors a la zona, mentre que una de les responsables de l’explotació els advertia del que estava passant. Poc després, els cercadors de bolets van trobar l’animal mort al qual van fotografiar. En les imatges es comprova com els voltors van començar atacant els ulls de la víctima i després devorarien la part del darrere del animal. Els propietaris es van trobar als voltors menjant ja el cos sense vida de la vaca “de casualitat”, espantant a les moltes aus carronyeres que estaven allí com van poder. L’atac ha succeït al menjador de les vaques i possiblement l’afectada es va quedar endarrerida respecte al grup amb el que pastava. Els voltors han estat bona part del matí per la zona i finalment atacarien a esta vaca. Al costat de l’animal mort es podien trobar plomes dels voltors.

Darrerament no s’han fet públics massa atacs de voltors. La “impotència” i “desengany” que tenen els afectats és un dels motius pels quals els ramaders no ho denuncien i no ho fan públic, però tot apunta que continuen havent-hi atacs de voltors a ramat viu. La Generalitat en moltes ocasions fa que els afectats tinguen de passar massa tràmits per poder cobrar.

Fotografia: Juan Amela

1 comentari

  1. Salvador Bernabeu enllaç al seu comentari

    L’atac als animals per part dels voltors sembla un tema recurrent i de difícil solució.
    Quan en torneu a parlar podríeu posar correctament el nom de canyet, que és com es diu en la nostra llengua el menjador amb bèsties mortes per a voltors. Així us evitareu de posar això de “muladar” en cursiva.